Oli de Neem i l’escarabat de la patatera

Des de principis d’abril que l’escarbat de la patatera ha fet aparició per l’hort. Primer van fer cap alguns individus adults, i un parell de setmanes més tard ja teníem les primeres postes. Els ous són de color carbassa, vistosos, però sovint es troben sota les fulles, de manera que es fa difícil de veure’ls. 

El moment més perillós és quan els ous eclosionen, i les larves envaeixen les plantes. Llavors devoren les fulles, i debiliten la patatera, afectant considerablement el creixement de les patates. És en aquest moment, el de les postes i la seva eclosió, quan s’ha d’actuar amb oli de Neem. Aquest producte, completament ecològic, és molt eficaç en les fases larvaries de l’escarabat, i menys efectiu sobre adults. Per als adults, és molt útil anar-ne fent una recol·lecció manual, sempre que el camp no sigui molt gran. 

Al mercat es troben productes químics específics per a l’escarabat de la patatera, però no és necessari recorre-hi. Amb l’oli de Neem i la recol·lecció d’adults és completament suficient, a més, és pràcticament inocu pel medi ambient, i sobretot per nosaltres, els hortolans!

La foto tant bonica que deixo al post me l’ha cedit l’Octavio, un dels hortolans de Lleure Agrari. Es correspon a unes larves d’escarabat de la patatera, que en aquest cas s’estan menjant la fulla d’una albergíniera. Sí, sí, quan les patateres decauen, l’escarabat passa a l’alberginiera, on hi fa tant o més mal si no se’l controla.