25 DE MAIG: NOU CLUB DE LECTURA, BIBLIOTECA VILANOVA DEL CAMÍ

ACTUALITAT
VLLG? / VILANOVA DEL CAMÍ (ANOIA)
Ja està en marxa un nou club de lectura de la biblioteca vilanovina. Previst pel divendres 25 de maig, es proposa als usuaris d’aquest servei de participació, la lectura i posterior sessió de comentari i debat entorn al llibre “EL QUE EL DIA DEU A LA NIT”, obra original de Yasmina Khadra. Es tracta d’una magnífica novel.la d’amor i amistat travessada pels conflictes bèl.lics. 
El club de lectura tindrà dues sessions, a partir de dos quarts de quatre de la tarda. Les inscripcions son gratuïtes i es poden formalitzar a través del taulell de préstecs de la biblioteca de Vilanova del Camí, c. Mare de Déu de Núria, 1 (tel. 93 8035014). També es pot sol.licitar des de la seva pàgina al Facebook. El club de lectura serà moderat per la filòloga i dinamitzadora cultural, Montserrat Farrés Bonay. 

El llibre va ser publicat per Edicions 62, el setembre de 2009, dins de la col.lecció El Balancí. El volum disposa d’un total de 360 pàgines. 

EL QUE EL DIA DEU A LA NIT de Yasmina Khadra
Ambientada a Algèria, l’any 1930: Younes només té nou anys quan el seu pare decideix confiar la seva educació a una família benestant. Convertit ara en Jonàs, Younes viurà una infància i adolescència plena al costat dels seus nou amics colons francesos. Fins que un bon dia arriba al poble la jove Emilie, una noia esplèndida que posarà a prova l’amistat i la complicitat fraterna dels nois, dividits entre la lleialtat, l’egoisme i les rancúnies

Enmig d’una Algèria tumultuosa, apassionada i dolorosa, immersa en una guerra sagnant, el jove Younes haurà d’afrontar un dilema difícil: incapaç de destruir els lligams d’una amistat excepcional, tampoc no està disposat a renunciar als valors que els seus ancestres li han inculcat: l’orgull, el respecte profund per les seves arrels, la fidelitat absoluta a la paraula donada. 

Celebrat arreu del món com un escriptor de primer ordre, Yasmina Kradra ens ofereix aquí una obra generosa i valenta sobre l’atroç dislocació de dues comunitats enamorades d’un mateix país. Una novel.la de dimensions universals que ha estat considerada el Millor llibre de l’any a França per la prestigiosa revista LIRE. 


L’AUTOR
Yasmina Khadra (Kenadsa, Wilaya de Béchar, Sahara argelià, 10 de gener de 1955) és el pseudònim de l’escriptor algerià en llengua francesa Mohammed Moulessehoul, que va adoptar aquest nom per motius de seguretat (va ser oficial de l’exèrcit).
Va estudiar a l’Escola Nacional dels Cadets de la Revolució, compaginant la seva formació com a militar, i la seva posterior incorporació a l’exèrcit, amb la literatura. La seva primera novel·la, escrita a principis de 1973, no va ser publicada fins 1984. Després d’escriure sis novel·les signades amb el seu nom real, decideix l’any 1989 publicar amb el pseudònim de Yasmina Khadra, principalment per posar fi a l’autocensura que s’havia imposat degut a la delicada situació política del seu país i a la seva posició dins l’exèrcit.
L’any 1997 publica la que serà la novel·la que li donarà la fama: Morituri. L’any 2000, i amb el grau de comandant, abandona l’exèrcit argelí per dedicar-s’hi enterament a la literatura. Quan es descobreix el fet de la seva veritable identitat i la serva pertinença a unes forces militars criticades a tota Europa, li arribà la polémica, especialment a França on Yasmina Khadra s’havia convertit en el paradigma de dona civil argelina envoltada en una situació social inaceptable.
A les seves obres tracta els conflictes del món musulmà, la violència i la doble visió Occident-món àrab. La seva trajectòria ha estat força polèmica, tant pels temes com pel fet d’escollir el francès per divulgar la seva obra. Ha estat traduït en trenta llengües i ha obtingut el reconeixement internacional amb premis com l’IMPAC.

Font: Biblioteca de Vilanova del Camí / Edicions 62 / Viquipèdia
Article/post 650 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova