Presentació del llibre “Te amargo” a Vilafranca

L’ACAPS Wilaia Alt Penedès presenta el llibre “Te amargo”, treball fotogràfic sobre les persones residents al Centre Residència Màrtir Sheriff, víctimes de les mines i de la guerra, situat als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria). El llibre reflecteix les conseqüències de la guerra i l’ocupació marroquina del Sàhara Occidental des del 1975. Els documentalistes i fotoperiodistes Joseba Zabalza i Xavi Piera són els autors del llibre que és fruit del treball que han dut a terme durant l’any 2010 i 2011.
La presentació es farà el proper dimarts, 8 de maig, a les 20h, a l’Escorxador de Vilafranca del Penedès, i anirà a càrrec de Xavi Piera, fotògraf i autor del llibre, i de Miquel Cartró, de l’ACAPS Wilaia Alt Penedès i Gaici Nah, assessor de l’associació sahrauí de víctimes de les mines ASAVIM. Al mateix acte, Marta Fos i Jaume Clavé, de l’ACAPS Wilaila Alt Penedès, comentaran el projecte “El Sàhara i es Mines” que han dut a terme amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. El llibre es podrà adquirir pel preu de 27 euros. Es sortejarà una fotografia entre els que assistents a l’acte que adquireixin un llibre.
“Te amargo” una delícia visual de te més amarg de la vida

El treball “Te amargo” és un llibre que mostra la quotidianitat de la vida en aquesta residència. Són fotografies directes i contundents, sense deixar de banda l’emoció i els sentiments de les persones i llocs fotografiats. El reportatge no se centra exclusivament en les situacions més dramàtiques, sinó que reflecteix la realitat en el seu conjunt.

Els residents del centre són malalts que no poden valer-se per si mateixos, situació que s’agreuja pel fet de viure en un campament de refugiats al mig del desert.  . Necessiten l’ajuda de familiars per a les seves tasques diàries i poder portar una vida digna. La gran majoria són grans discapacitats (la majoria  a causa de les mines antipersona) físics i psíquics que viuen en comunitat ajudant-se uns als altres.  Es troben a l’espera de la millora de les circumstàncies que els envolten, en un “stand by” que es va quedar enterrat fa 36 anys, a l’espera d’un futur incert i sorrenc. Passen el temps a les seves habitacions acompanyats pels seus familiars i són assistits per l’ajuda internacional humanitària i per part del Front Polisario (Front popular per l’alliberament de la Saguia El Hamra i Rio de Oro). La Residència disposa d’un centre d’assistència del Comitè Internacional de la Creu Roja on tracten als malalts i adeqüen pròtesis.

Davant d’aquestes mancances i en un esperit solidari, Pol·len edicions, Joseba Zabalza i Xavi Piera destinaran la quantitat de 2€ de la venda de cada llibre a un projecte de suport al Centre Residència Màrtir Sheriff, a través de la Federació ACAPS.

L’edició del llibre s’ha fet a través de l’ecoeditorial Pol·len Edicions i ha comptat amb el suport i la col·laboració d’entitats com la Federació ACAPS, Associació Ultrasònica, Kylar fotoperiodistes, Reporter Academy  i ACAPS Wilaia Alt Penedès, entre d’altres.