Col·loqui i presentació del llibre i exposició Té amargo de Xavi Piera i Joseba Zabalza.

El Centre Cívic Matas i Ramis, d’Horta – Barcelona, acollirà una exposició i un col·loqui sobre la població sahrauí víctima de les mines i els artefactes explosius.

L’exposició Té amargo, és una selecció de 30 fotografies sobre les persones residents al Centre Residència Màrtir el Sheriff, víctimes de les mines i de la guerra, situat als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf (Algèria). L’exposició reflecteix les conseqüències de la guerra i l’ocupació marroquina del Sàhara Occidental des del 1975. Les imatges han estat seleccionades entre les 58 fotografies que composen el llibre Te amargo, dels documentalistes Joseba Zabalza i Xavi Piera, que han dut a terme durant l’any 2010 i 2011.

En el mateix acte es farà una taula col·loqui sobre Té amargo i “El mur de la vergonya”, amb la participació de Gaici Nah, assessor de l’associació sahrauí de víctimes de les mines ASAVIM.


Les víctimes de les mines i els artefactes explosius són una realitat quotidiana als territoris dels Sàhara Occidental alliberats pel Front Polisario, especialment en escenaris bèl·lics o a l’entorn del mur defensiu del Marroc. Es tracta d’un mur defensiu de 2.700 km construït pel Marroc, que està format per unes grandioses construccions ben fortificades, minades i custodiades per uns 165.000 soldats amb un gran arsenal bèl·lic relativament sofisticat. Els murs s’han creat per defensar-se dels atacs constants dels sahrauís i divideix en dos territoris el Sàhara Occidental, consumant l’ocupació del Marroc per la força del territori sahrauís. El mur ha tingut repercussions nefastes en tots els àmbits de la vida de la població sahrauí, creant així diferents efectes. Els organismes internacionals xifren que hi ha entre 7 i 10 milions de mines a l’entorn del mur.