SANT JORDI 2012: L’ENDEMÀ DE LA DIADA DEL LLIBRE

ACTUALITAT
VLLG? / SANT JORDI 2012 
Primeres valoracions del President del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura: no ha estat un Sant Jordi brillant, però assegura que s’ha superat la xifra de facturació de 17 milions d’euros de l’any passat. L’increment, entre el 3 i el 8%, és lleu però para el cop i calma el sector. Hem de tenir en compte que la facturació de l’any passat va caure un 20% respecte al 2010.

D’altra banda les vendes han estat repartides, i el llibre triomfador en català d’aquesta Diada del 2012 ha estat, el clau de comèdia: “L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra” de l’escriptor suec debutant internacionalment, Jonas Jonasson. Per la seva part, la ficció en castellà, destaca el darrer llibre publicat pel barceloní, Eduardo Mendoza, “El enredo de la bolsa o la vida”. En la no ficció, en català, el guanyador ha estat l’ex-president de la Generalitat, Jordi Pujol, amb el tercer volum de les seves memòries, i en castellà, “Más allá del crash” de l’expert economista, Niño Becerra. 

A L’ANOIA: IGUALADA
A la seva capital, Igualada, la Diada de Sant Jordi és concentra tradicionalment a la Plaça de Cal Font, que va acollir una seixantena de parades, entre llibreters i floristes. El dia metereològicament va acompanyar, malgrat que alguns moment el cel presentava un cert to ennuvolat. Però aquest fet no va afectar gens ni mica la gran afluència de visitants, compradors, lectors, i també escolars, que a les primeres hores de la jornada vam omplir l’espai. 

Segons una primera valoració entre els llibreters, coincideix al igual que a la resta del país, que el llibre de Jonas Jonasson editat per La Campana, va ser el títol més sol.licitat. 
Isabel Casas, llibretera i una de les responsables de la LIibreria Llegim? d’Igualda, a més de col.laboradora setmanal al VOLS LLEGIR? de Ràdio Nova, en declaracions al digital Anoiadiari.cat, els escriptors locals més venuts a la seva parada, ubicada a la cèntrica Plaça Cal Font, han estat Joan Pinyol amb “Planeta lluç” i Juan Bautista Duran amb “Las tres pipas de Francisco Valdés”. Casas, ha valorat la jornada com a “molt bona” per que “la gent s’ha tirat al carrer i durant tot el dia hi ha hagut molt de moviment”. L’èxit d’aquesta jornada d’enguany, segons el criteri de la llibretera igualadina, és que aquest Sant Jordi “ha caigut en dilluns i a més, en dia laborable”. En la propera edició del programa de ràdio VOLS LLEGIR?, dilluns 30 d’abril, Isabel Casas, intervindrà per fer una valoració més extensa i amb detall d’aquesta Diada del llibre. 

Sant Jordi 2012A VILANOVA DEL CAMÍ

Els escolars han estat el públic més matiner i agraït en la diada de Sant Jordi. Si més no, aquest matí, perquè han omplert la plaça per gaudir de l’obra teatral Sopa de Pedres, de Teatre Nu, un espectacle basat en un conte popular universal, que s’explica arreu del món amb variacions en la història, però que tenen en comú una conclusió: que la col•laboració i la cooperació ens ajuden a superar els problemes i a transformar la societat.
Els infants han pogut visitar les parades d’una desena d’entitats i establiments vilanovins que romandran a la plaça del Mercat, mentre el temps acompanyi!
Els escolars també han viscut un matí molt intens als centres d’ensenyament, amb activitats dedicades especialment al món del llibre i a la festa de Sant Jordi. L’alumnat de l’Escola Joan Maragall ha omplert Can Papasseit per fer l’entrega de premis dels XXI Jocs Florals i per gaudir de la representació dels alumnes de 6è, que la tornen a repetir aquest vespre, a les 8 a Can Papasseit. A més a més, aquesta tarda, a partir de les 3, els pares i mares representen la llegenda de Sant Jordi, al gimnàs de l’escola.
A l’Escola Pompeu Fabra també han fet el lliurament dels premis dels Jocs Florals, aquest matí. I a l’Escola Marta Mata celebren la diada amb l’anomenada Festa de la primavera, oberta a les famílies.
La celebració vilanovina que coordina el servei de Cultura va viure un altre moment especial amb la interpretació de La llegenda de Sant Jordi, a càrrec dels infants de l’esplai Endinsa’t. 

A mitja tarda la tarda, la plaça del Mercat es va omplir dels sons de la música popular catalana amb una ballada de sardanes, a càrrec de l’Associació de Sardanistes de Vilanova del Camí.
Font: Diari Ara / Anoiadiari.cat / Ràdio Nova-Serveis Informatius
Article/post 645 – J.M. Solé – Vols llegir? – Ràdio Nova