“Negre de merda. El racisme explicat als blancs”

Matthew Tree remou consciències amb un títol, i sobretot un llibre, que no deixa a ningú indiferent. En el transcurs d’una brillant classe d’història desmunta tòpics racistes, ensorra rumors i transforma els discursos electoral(istes) i populistes de ‘Le Pen’ o de l’alcohòlic i violent Anglada en paper de vàter (ja usat).

A través d’anècdotes personals i vivències properes a ell, ressegueix amb un pols carregat de coneixements la història de la humanitat i del racisme, recordant que “els primers homo sapiens sapiens eren negres”. Les 200 pàgines estan carregades de reflexió i ens conviden a mirar-nos el nostre entorn no amb uns altres ulls, sinó amb els ulls oberts.

Catalunya, la Gran Bretanya i Europa són tres escenaris amb carregat protagonisme, així com l’anàlisi de l’auge de l’ultradreta europea. Respon i recava preguntes que sovint donem per evidents, però que resulten no ser-ho tant, preguntant-se què és el racisme, quin és el seu origen i quina ha estat, és i pot ser la seva màxima expressió.

En definitiva, “Negre de merda” és un llibre intel·lectualment ben documentat i gens demagog que hauria de servir com a harakiri per als racistes professionals i que revela una història i uns fets que hom hauria de conèixer. Afegir-lo als llibres d’història serviria per evitar més clons d’en Breivik.