"Set magnífics" per Festival de Cine de xarel·los, per xalar de veritat

De provatura  a realitat i bandera d’una DO en menys de 10 anys … potser menys de 7 i tot. Això és el que li ha passat al xarel·lo, varietat del cava que han es van treure  del barret  i del fons del celler a la DO Penedès per fer vins blancs de grandíssima qualitat, que en feien abans d’aquest raïm? 

Un tast amb Set Magnífics, que podrien haver estat catorze mostres tranquilament,  ens va permetre fer un recorregut ampli per l’heteregoneïtat i la versatilitat d’aquest raïm. D’entrada 3 monovarietals, dos cupatges a continuació i dos monovarietals més passats per bóta per acabar.

Anem pel primer:

Calcari 2010/Celler Pares Balta/DO Penedès/ ecològic/ groc palla, clar/ nas net i cítric/un cítric que torna en boca, un punt dur, rocallós, calcàric, àcid, poc persistent/9€

Nadal Xarel·lo 2011/Caves Nadal/DO Penedès/or pàlid/nas dolç, pinya natural, llima/pas per boca molt gras, llaminer, amb un final cítric típic de xarel·lo, espectacular, diria que amb un molt bon treball de llevats artificials/ 8€  

Agustí Torelló Xarel·lo 2011/Agustí Torelló/DO Penedès/ecològic/tornem al groc palla/ nas molt discret , molt tancat/ en boca molt més expressiu, una versió millorada del Calcari, amb volum, més glicèric i persistent, continuem amb cítrics varietals, sorpenent i rodó/ 10€

Bouquet d’Alella 2010/Celler Bouquet d’Alella/DO Alella/Pansa Blanca i Garnatxa Blanca – encara la busco-/biodinàmic/ color or una mica més pujat/nas cítric i vegetal, més fresc/ atac àcid, final amargós, però amb un tram mig mineral i elèctric, original i descompensat; això sí, la garnatxa no l’hem vist per enlloc, entre el sauló i el foranell se l’han ben cruspida/ 13€.

Aloers 2011/Recaredo/DO Penedès/biodinàmic/un prodigi de suavitat i elegància tant en nas com en boca,  molt equilibrat, notes de fruita blanca que ens condueixen cap al cítric xarel·lià; s’ha de tastar en solitari per copçar-lo millor/13€

QX 2010/Celler Mas Candí/DO Penedès/ ecològic, no certificat/Quatre Xarel·los, d’aquí el QX, de quatre finques diferents envellits  vuit mesos en quatre  bótes de fustes diferents, castanyer, acàcia, roure francès i roure americà de com deien a taula “Això és una altre categoria …” nas madur que barreja les notes de fruita confitada i els torrats de la fusta, amb les notes més típiques de la varietat/ pas per boca molt untuós, amb volum,  llaminer i al mateix temps molt llarg amb notes cítriques, va agradar molt; complex, és un dels grans/16€

Elèctio 2009/Pares Baltà/DO Penedès/ecològic/fermentat en bota i amb un envelliment en bóta nova de 4 mesos/ nas mantega i brioix sec, com els caves gran reserva passats per bóta, notes de manzanilla i xerès, ” Conyac ..” deien a taula, molt intens, una sorpresa/ en boca una gran integració de les notes de fusta anunciades al nas amb  les notes del xarel·lo i per a mí un record molt viu dels sabors d’un Clos Nostre Senyor de Mestres que havia pres no fa gaire; un curiós equilibri entre acidesa i fusta,  sec, molt persistent; original i extremat/20€

Faltaven a taula algun xarel·lo de Pardas o un dels vins de Can Ràfols dels Caus envellits amb castanyer, però la panoràmica ha estat significativa i és una demostració rotunda del que la varietat pot donar de sí. Destacaria per sobre de tot la gran varietat de registres que ofereix segons els elaboradors. Molts vins guanyadors a taula, tants com paladars al tast. Però us deixo dos noms Nadal i Qx, jo gairebé hi coincideixo, però tinc més de dos guanyadors, i vosaltres?

Tasteu-los i dieu la vostra …

Salut,