Nou vi de 10 Sentits

El celler del Penedès treu al mercat ‘Quin Sidral’

El projecte que 10 Sentits va començar el 2011 es va plantejar sobre la base de la varietat Montonega o Parellada, que els amics de l’Agrupació de Viticultors del Pla de Manlleu +500 els va cedir per poder elaborar un vi especial i que ja feia temps que els venia de gust fer, el resultat és Quin Sidral. Aquesta varietat és una de les tradicionals a la zona del Penedès (a més d’altres zones vitícoles de Catalunya), i una de les varietats autòctones amb les que s’elabora el cava. No és una varietat molt afavorida per les crítiques ja que de per sí té un potencial limitat. Habitualment produeix vins de baixa graduació i poc cos, però conreada en zones elevades i amb un sistema de conducció adequat pot incrementar el seu potencial alcohòlic. En l’elaboració dels caves és una varietat que, generalment, no marca caràcter en els cupatges i més aviat s’utilitza per equilibrar els vins amb molta estructura com podrien ser els elaborats amb xarel·los i chardonnays, però aquells elaborats amb montonegues d’alçada i de verema tardana tenen un comportament diferent, mostrant-se molt més florals i fins, conferint als cupatges tradicionals unes notes de frescor i subtilesa molt peculiars. En base a aquesta realitat, i donat que la zona del Pla de Manlleu, amb moltes vinyes per sobre dels 500 metres d’altitud, conreades per un grup de viticultors implicats en potenciar i promocionar la seva bona feina junt amb unes condicions edafològiques i climatològiques realment envejables, els van portar a plantejar la possibilitat d’elaborar un vi 100% Montonega però mirant de fer una elaboració molt especial, intentant d’extreure el màxim potencial de la varietat tot unit a una enologia arriscada com més endavant anirem desvetllant.