La llastimosa letàrgia de Qalidès


Se’n recorden de Qalidès? Si fan la recerca veuran que www.qalides.cat està en estat letàrgic, com la pròpia entitat que agrupa 11 cellers del Penedès (la web inclou una declaració de principis, fotos i un dossier). Tan letàrgica està la web que no figuren ni els nous cellers que es van incorporar l’any passat a Qalidès.  Els seus membres es van reunint, van xerrant i van debatent de tant en tant però fa molt que no fan cap acte. Van fent la viu-viu (anar tirant, anar passant la vida com hom pot).
La darrera activitat pública va ser un lliurament de premis (on van reconèixer diversos personatges i fins i tot la meva tasca periodística). Els premis Passaport els van lliurar el 20 de maig del 2010, ara fa gairebé dos anys, al magnífic marc del Castell de Sant Martí Sarroca. El darrer acte que van fer els membres de Qalidès (a banda de les seves periòdiques trobades) va ser un viatge privat a Xile l’abril de l’any passat. Aquesta associació creada el 2004 agrupa diferents cellers “interessats en mostrar un Penedès preocupat per conservar un conreu de la vinya respectuós amb l’entorn i el paisatge i en posicionar els seus vins de finca entre els millors del món”. En concret, els cellers fundacionals que formen part de Qalidés són Huguet de Can Feixes, Jean León, Gramona, Albet i Noya, Mas Comtal, Miguel Torres, Can Ràfols dels Caus, Jané Ventura i Avgvstvs.  Com recordaran, es va excloure 1+1=3 tot i que havien estat membres impiulsors d’aquesta associació. Posteriorment, l’any passat, l’associació es va veure ampliada amb Castellroig i Finca Viladellops. 
Són una agrupació d’empreses que va néixer l’any 2004 amb el propòsit d’explicar que hi ha un altre Penedès darrere de la imatge tradicional que té el consumidor. El seu vol ser un Penedès preocupat per conservar el conreu de la vinya, que és respectuós amb l’entorn i amb la seva identitat paisatgística, i que treballa intensament amb els diferents terrers de cada propietat per elaborar i posicionar els seus vins de finca entre els millors del món. Qalidès la presideix Joan Huguet, qui també ocupa la presidència de la branca del Penedès de la patronal AVC. Un altre dels seus membres, Josep Maria Albet, s’ha convertit en president del Consell Regulador de la DO Penedès mentre que el primer representant de Torres, Albert Puig, va ser fitxat per Caixa Penedès. Això va fer que Miquel Torres  Maczassek es convertís en el representant de Torres i Jean  León a Qalidès. La seva marxa a Xile, però, es va deixar notar. Tot plegat ha fet que no hi hagi qui “tira del carro”, en paraules d’un dels empresaris membres de l’associació. Hi ha d’altres empresaris membres de Qalidès que opinen, a més, que els show room que havien fet “no serveixen de res”. Defensen, però, el seu paper significatiu com a lobby de pressió. És una llàstima que una iniciativa com aquesta, que visibilitzava una unitat d’acció al Penedès entre algunes de les marques més destacades, porti tant de temps en letàrgia ara que el Penedès viu un moment trascendental i ha d’aprofitar els darrers trens que passaran per la seva estació.