Penedesencs davant del Mur de la Vergonya construït pel Marroc

Membres de l’ACAPS Wilaia Alt Penedès, durant les vacances de Setmana Santa, han fet una estada solidària als campaments de refugiats sahrauís en un projecte de formació de voluntariat juvenil i de col·laboració amb les víctimes de les mines. El projecte “Les mines al Sàhara Occidental”compta amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i es va iniciar a finals de l’any passat. El projecte també preveu l’edició d’una publicació que informi a la població que transita en zona de perill per mines o artefactes explosius. Les víctimes de les mines i els artefactes explosius són una realitat quotidiana als territoris dels Sàhara Occidental alliberats pel Front Polisario, especialment en escenaris bèl·lics o a l’entorn del mur defensiu del Marroc.

Durant l’estada als campaments de refugiats, la delegació penedesenca va participar la manifestació “Columna dels mil” de denúncia davant del“Mur de la Vergonya”. Es tracta d’un mur defensiu de 2.700 km construït pel Marroc, que està format per unes grandioses construccions ben fortificades, minades i custodiades per uns 165.000 soldats amb un gran arsenal bèl·lic relativament sofisticat. Els murs s’han creat per defensar-se dels atacs constants dels sahrauís i divideix en dos territoris el Sàhara Occidental, consumant l’ocupació del Marroc per la força del territori sahrauís. El mur ha tingut repercussions nefastes en tots els àmbits de la vida de la població sahrauí, creant així diferents efectes. Els organismes internacionals xifren que hi ha entre 7 i 10 milions de mines a l’entorn del mur.

La manifestació davant del mur amb la jornada mundial contra les mines antipersones. L’Associació Sahrauí de Víctimes de les Mines (ASAVIM), contrapart de l’ACAPS Wilaia Alt Penedès, va denunciar la vigència de les mines i de les municions del Marroc, sembrades a l’entorn del mur. ASAVIM va demanar que la comunitat internacional pressioni al Marroc perquè ratifiqui el Tractat d’Ottawa i deixi de ser un màquina de sembrar mines.