Un petit poble de Guadalajara (La Toba), dicta una sèrie de normes de cortesia en les seves ordenances municipals

 Un article que potser us semblarà exagerat, que no té raó de ser, però que potser molts municipis haurien de prendre exemple. Moltes viles i ciutats viuen aquest problema que s’anomena “incivisme”. De ben segur que algú hi estarà d’acord i altres mostraran la seva indiferència i un altre grup creurà que potser convindria treure a relluir una educació, més enllà que l’educació no està renyada amb el comportament cívic.

La manca de civisme, cada dia és més patent, el món avança molt ràpid, però potser caldria mirar enrere i aprendre o si més no, combregar amb l’ensenyament i no amb l’assetjament de tota mena.


Educant incívics

Ordenança de La Toba

    Article de Roberto Mangas, publicat també en el diari Elmundo.es:
   
    http://www.elmundo.es/elmundo/2012/04/04/espana/1333552450.html

   
   Tapar-se la boca amb la mà en tossir o esternudar i girar-se cap a on no hi ha ningú. Quantes vegades no hem escoltat això als nostres pares o avis! O allò que cal saludar en entrar o sortir d’un recinte tancat on hi ha més gent. O identificar-se davant la persona a la qual truquem per telèfon perquè sàpiga amb qui està parlant. Són normes de sentit comú que s’estan perdent.
   
    Per això, en un petit i tranquil poblet de Guadalajara, situat a 50 quilòmetres de la capital i a poc més de cent de Madrid, a la comarca de Sigüenza, La Toba, el seu Ple municipal va pensar que aquests costums cívics s’estaven perdent i va decidir recuperar-les per escrit.
   
    Per a això, es va aprofitar la tramitació de l’Ordenança municipal reguladora del civisme i de l’ús dels edificis i recintes públics de la Toba per fer una crida als veïns sobre aquelles altres conductes que, sense ser sancionables administrativament, sí eren reprovables cívica i moralment. Perquè, qui no sent fàstic quan caminant pel carrer la persona que es creua amb ell decideix en aquest moment descarregar una sonora escopinyada cap al sòl. A La Toba volen acabar amb totes aquestes formes d’incivisme, de falta d’educació i valors socials que dia a dia s’estan perdent.
   
    Així, després de finalitzar l’articulat de l’Ordenança, amb punts que es recullen en qualsevol ordenança municipal del país quant a producció de sorolls i molèsties als veïns, brutícia dels carrers, obres sense llicència, obertura d’establiments, maltracto animal, etc., i les seves corresponents sancions, també es recull la suposadament polèmica Disposició Addicional Sisena, en la qual es detallen aquestes conductes incívicas que cal eradicar del sòl de La Toba.
   
    Entre elles, les ja esmentades de no tossir sense tapar-se la boca, saludar en entrar o sortir, no escopir però també unes altres no menys cridaneres com no tirar-se pets en públic, no posar malnoms a tercers, no riure’s dels defectes físics o psíquics dels altres, donar les gràcies quan algú ens fa un favor, demanar les coses per favor, ajudar al que ho necessita, no parlar amb la boca plena, no xarrupar la sopa, visitar als nostres familiars i amics quan estan malalts
   
    I totes aquestes recomanacions, amb la seva coda final cadascuna d’elles: Evitar provocar fàstic, crear un ambient de relaxació, facilitar la comunicació, expressar generositat i homenatjar el fruit del treball, reconèixer la llibertat de l’altre per decidir ser-nos útil i respectar la seva propietat.
   
    Aquesta ordenança, que va ser aprovada en ple municipal, va passar després a publicar-se en el Butlletí Oficial de la Província de Guadalajara, el 9 de març de 2012. I és aquí quan es va armar la revolada, quan es van obrir les aixetes dels fòrums a internet on els insults i els elogis s’entremesclaven com es barregen l’aigua i l’oli: sense cap possibilitat d’acord.
   
    La polèmica va ser engreixant tant fins al punt que l’Ajuntament va haver d’emetre una nota pública al seu web municipal aclarint que davant la revolada armada per la publicació d’aquestes recomanacions cíviques, aclarir que de cap manera es tracta de normes l’incompliment de les quals provoqui algun tipus de sanció, sinó que es tracta d’una sèrie de recomanacions de convivència i civisme, un Pla de promoció d’hàbits de cortesia i de valors i habilitats socials l’estudi de les quals i comprensió, comprovats mitjançant examen, s’estableix com a fórmula alternativa i voluntària de compliment d’infraccions o sancions destinades als menors d’edat?.
   
    És a dir, si un veí, major o menor d’edat, és sorprès, per exemple, destrossant mobiliari urbà, tindrà l’opció de commutar la sanció a imposar per un examen en el qual demostri que s’ha après de memòria aquestes normes de sentit comú, que ja no figuren en cap manual dels quals ja existien en l’època de Romanones i de la Segona República, que va fer seus després el Franquisme amb el seu Pla de Formació de l’Esperit Nacional, i que ara havien desaparegut per això mateix, per ser catalogats com a franquistes.
   
    I el cridaner del cas és que qui ha defensat aquestes normes és un jove alcalde d’IU, dels pocs que queden per aquests contorns, Julián Atienza García, que porta comptant amb el recolzament dels seus veïns -amb prou feines 115 empadronats a l’hivern- diverses legislatures.
   
    Un alcalde que quan no està organitzant voluntaris per netejar els desaprofitaments de les zones verdes i riberes de l’embassament de l’Alcorlo (en l’última ocasió va reunir a més de cent persones que van treure 1.500 quilos d’ampolles, plàstics i llaunes de l’embassament), busca com reprendre per als seus veïns els ensenyaments de l’àvia, aquelles que deien que no es parla amb la boca plena o que no cal ser impertinents ni grollers amb els altres.
   
    A l’Ajuntament estan sorpresos per la polèmica creada fora del municipi amb aquesta ordenança, però respecten el debat, com no podia ser menys, perquè vivim en Democràcia. Però, finalitzen demanant que aquests debats parteixin d’una informació veraç. I, per a això, res millor que consultar l’ordenança des del començament fins l’acabament.


Alguns hàbits a evitar

   
    DISPOSICIÓ ADDICIONAL SEXTA
   
    L’Ajuntament, amb la finalitat de fomentar les conductes cíviques que puguin contribuir a evitar incompliments de les disposicions de la present ordenança, incorpora addicionalment a aquesta Ordenança un PLA DE PROMOCIÓ D’HÀBITS DE CORTESIA I DE VALORS I HABILITATS SOCIALS:
   
    1.- En entrar en un espai petit, on hi ha altres persones, saludar en entrar i en sortir. També en parlar per telèfon o en qualsevol tipus de comunicació no visual identificar-se immediatament després de la salutació.
    Funció: Mostrar respecte i consideració als quals allí estan. Indicar als altres que hem advertit la seva presència.
   
    2.- Tapar-se la boca amb la mà en tossir o esternudar i girar-se cap a on no hi ha ningú.
    Funció: Higiene, evitar molèsties i contagis.
   
    3.- Dir “gràcies” quan algú ens fa un favor.
    Funció: Reconèixer a l’altre el benefici que ens ha causat.
   
    4.- Demanar les coses per favor.
    Funció: Reconèixer la llibertat de l’altre per decidir ser-nos útil i respectar la seva propietat.
   
    5.- Ajudar al que ho necessita.
    Exemple: Donar un cop de mà a l’anciana que arrossega una borsa pesada, ajupir-nos a recollir del sòl una moneda que ha caigut, obrir la porta a un repartidor que té les dues mans ocupades, empènyer un cotxe que no arrenca, etc.
    Funció: Protecció i solidaritat amb els qui ho necessiten, alleujar el sofriment o molèstia dels altres.
   
    6.- Comportar-se amb correcció en els menjars:
    – No parlar amb la boca plena.
    – No asseure’s amb ulleres de sol, gorra o sense camisa.
    – No xarrupar la sopa.
    – No cridar ni cantar.
    – No furgar-se en la boca amb escuradents sense tapar-se d’alguna manera.
    – No rotar amb soroll o sense posar-se la mà en la boca.
    – Servir als altres el vi i el menjar abans que a un mateix.
    – No tocar-se el pèl.
    – Asseure’s de forma correcta.
    – No començar fins que estiguin tots, ni anar-se fins que hagin acabat.
    – No fer soroll en mastegar
    – No xuclar-nos els dits
    – Rentar-se les mans abans del menjar
    – Netejar-se la boca davant de beure en el got
    – No untar pa en un plat comú
    – No beure a morro.
    – No menjar amb ànsia.
    – No netejar-se amb les mànigues de la camisa.
    – No parlar de coses fastigoses o desagradables.
    – No fumar mentre es menja.
    – No començar a menjar fins que tots estiguin servits.
    – Quan es menja recipients comuns, no rebuscar ni envair territoris aliens.
    – No triar la peça més mengívola o apetitosa.
   
    Funció: Evitar provocar fàstic, crear un ambient de relaxació, facilitar la comunicació, expressar generositat i homenatjar el fruit del treball.
   
    7.- No provocar sorolls innecessaris al carrer, especialment durant les hores de descans (petards, xiulets, crits, música,  etc.).
    Funció: Respectar el dret de tot el món al descans i a viure en un clima de pau i relaxació.
   
    8.- No llançar al terra o sól desaprofitaments ni embrutar l’entorn.
    Funció: Respecte al medi ambient, als espais públics i a les persones que habiten aquest entorn o poden utilitzar-ho després que jo.
   
    9.- No provocar destrosses en espais, béns o dependències públiques.
    Funció: Respecte a la propietat de tots, no crear despeses innecessàries a la comunitat.
   
    10.-No maltractar animals o plantes, ni prestar atenció a tots els qui s’enorgulleixen d’això.
    Funció: Demostrar sensibilitat cap a la vida i repugnància pel sofriment innecessari.
   
    11.- No ser impertinents ni grollers. Dir les queixes a les altres persones només al moment i situació oportuna i d’una forma educada i respectuosa. No confondre impertinència amb sinceritat.
    Funció: No ferir als altres innecessàriament.
   
    12.-Posar-se la mà en la boca en badallar. No estirar-se en  una classe.
    Funció: Evitar que l’exposició de l’interior de la boca pugui provocar fàstic. No distreure l’atenció dels altres.
   
    13.-No remugar, escopir o fer pets quan hi ha gent al nostre costat.
    Funció: No produir fàstic, no envair la pituïtària aliena o el pavelló auditiu. Demostrar que no som exclusivament animals. Dissimular la brutícia que produeix el nostre cos.
   
    14.- No burlar-se ni ridiculitzar defectes físics o psíquics dels altres.
    Funció: Solidaritat i respecte al feble o desvalgut.
   
    15.- No donar l’esquena, ni excloure amb la mirada o el gest a ningú del grup amb qui estiguem conversant. No parlar de temes que algun dels presents no conegui sense posar-ho en antecedents.
    Funció: Mostrar consideració a tots els nostres interlocutors.
   
    16.-Trucar a la porta abans d’entrar.
    Funció: Respecte a l’espai aliè o compartit, respecte a la intimitat.
   
    17.-No criticar ni murmurar d’algú que no està present, i si ho està, fer les crítiques amb tacte i delicadesa. No inventar ni propagar falsos rumors.
    Funció: Donar la possibilitat de defensar-se. No ferir sense necessitat. Respecte a l’honra i bona imatge de la persona.
   
    18.- No revelar secrets o situacions íntimes sense el consentiment dels afectats.
    Funció: Respecte a la privadesa.
   
    19.- No tocar-se genitals ni ajustar-se la roba interior en públic.
    Funció: No provocar escrúpols o sensació de pudor en els espectadors.
   
    20.- No fer comentaris grollers o discriminatoris de la gent que passa pel carrer (homosexuals, immigrants, etc.).
    Funció: Respecte a la integritat moral de les persones. No discriminar.
   
    21.- Ser puntuals a les cites o trobades programades. En cas de no poder assistir, avisar el més aviat possible.
    Funció: Que ningú hagi d’esperar per la nostra culpa.
   
    22.- Mantenir silenci en els espectacles públics, reunions i conferències (inclou apagar el mòbil).
    Funció: No molestar als qui volen sentir, consideració als actors.
   
    23.-Retornar els llibres, discos i objectes que ens hagin prestats el més aviat possible i en perfectes condicions.
    Funció: Respecte a la propietat aliena.
   
    24.-Intervenir en els conflictes, tractar de separar als que es barallen sempre que no hi hagi greu risc per a nosaltres.
    Funció: Restaurar la comunicació entre les persones, evitar danys físics o morals, socórrer al que ha perdut la raó.
   
    25.- Referir-nos a algú present usant el nom propi i no amb un article o pronom personal (aquest, aquest, ella, ell, etc.).
   
    Funció: Respecte a la persona, que és algú amb nom i no qualsevol.
   
    26.- No dir blasfèmies o paraules que puguin ferir les creences d’altres persones.
    Funció: Respecte a les creences dels altres.
   
    27.- No dir tacs, retrets o paraules malsonants de forma habitual o en contextos formals.
    Funció: Millorar l’estètica de la nostra conversa.
   
    28.- No mossegar-se les ungles, furgar-se en el nas o orelles, no explotar els  grans o tocar-se ferides en presència d’altres.
    Funció: No provocar fàstic.
   
    29.- No tractar amb menyspreu o amb menys consideració a persones amb aspecte pobre, brut o descurat.
   
    Funció: Tota persona és mereixedora de respecte amb independència de la seva aparença o condició.
   
    30.- Complir la nostra paraula i els nostres compromisos amb terceres persones.
    Funció: Fidelitat a nosaltres mateixos i a aquells davant qui ens comprometem. Ser responsables de les nostres decisions.
   
    31.- Retornar els objectes perduts.
    Funció: Respecte a la propietat aliena. Deferència amb el desconegut.
   
    32.- No oferir tabac, alcohol o qualsevol altre element addictiu a qui està tractant de deixar-ho.
    Funció: Respecte a la voluntat i salut de l’altre. Suport a les debilitats alienes.
   
    33.- No pressionar a ningú a fer el que no desitja. No insistir una i altra vegada quan ens hagin dit que no.
Funció: Respecte a la llibertat dels altres.
   
    34.- Si algú et convida, retornar la invitació. No ser gorrers.
    Funció: Reciprocitat.
   
    35.- Oferir als altres menjar o beguda quan vas a prendre-la en la seva presència.
    Funció: Mostrar generositat.
   
    36.- No contestar amb despit o voler dir l’última paraula quan un adult ens recrimini per no complir alguna d’aquestes normes.
    Funció: Respecte als majors. Respecte en deure els adults d’educar als joves.
   
    37.- Col·laborar en aquelles tasques comunes de les quals ens hem beneficiat.
    Funció: És just compartir l’esforç si hem compartit els beneficis.
   
    38.- No cridar ni dir floretes grolleres a les dones o homes amb qui ens creuem.
    Funció: Respecte a la persona, no envair l’espai d’un altre sense el seu permís.
   
    39.- Tenir hospitalitat amb els nois/es d’altres pobles.
    Funció: Gratitud a qui ha triat venir al nostre poble, solidaritat amb els que són aquí per necessitat.
   
    40.- No cridar a les persones per malnoms o sobrenoms, tret que ells ho prefereixin.
    Funció: Respecte al fet de ser únics al món que s’expressa en el nom propi.
   
    41.- Visitar als nostres amics i reunits quan estiguin malalts o siguin ancians. Dedicar un temps a xerrar amb els nostres avis.
    Funció: Cuidar als quals volem i més ens volen.
   
    42.- No maltractar als petits, als febles, als diferents o als indefensos.
   
    DISPOSICIÓ FINAL
   
    La present Ordenança entrarà en vigor l’endemà de la publicació del Text íntegre de l’Ordenança en el Butlletí Oficial de la Província de Guadalajara.
   
    En La Toba, a 20 de gener de 2012.-L’Alcalde, Julián Atienza García
   
    PUBLICADA EN EL BOP DE 9 DE MARÇ DE 2012.
    Article traduït i adaptat del text íntegre publicat a http://www.elheraldodelhenares.es