COMENÇA LA TEMPORADA 2012.


El dia 15 d’abril s’obre “oficialmente” la temporada d’observació d’ocells. Que vol dir “oficialmente?, doncs que s’inicien totes les campanyes de seguiment que hi ha previstes. En el meu cas es el SACRE (Seguimiento de Aves Comunes Reproductoras de España en la qual hi participo des del 1999, aquesta serà la 12 + 1. El seguiment, per que us situeu, seria des de Dusfort, Calonge de Segarra, Sant Pere de l’Arç, Enfesta, La Llavinera i Calaf.

El segon seria el Projecte Rius que el primer control va del 15 d’abril el 15 de maig.

Jo he començat la temporada a Montmaneu col•laborant amb la secció d’Educació Medi Ambiental del CECI en el seu estudi de la vegetació d’aquest terme municipal. Un dissabte que va començar força clar i va acabar núvol amb vent fred.
L’observació més important en relació els ocells va ser la de l’Àguila Marcenca (Circaetus gallicus) una espècie migradora i que a la nostra comarca es nidificant.
Nidifica en boscos tant d’alzines, rouredes i pinedes i no molt lluny de zones obertes on cerca el seu aliment. S’alimenta principalment de serps, tot i que esporàdicament també pot capturar mamífers i ocells.

El seu estatus de conservació es Proper a l’Amenaça (NT). Un de les principals amenaces per la conservació d’aquesta espècie l’electrocució en línees elèctriques, ja que les utilitza els postes per controlar el seu territori de caça,

La primera fotografia la vaig fer ahir des de la carretera de la Panadella a Santa Coloma, una bona vista.


Hi aquesta correspon a una Àguila Marcenca.