Turó d’en Mota 2002 de Recaredo

Turó d'en Mota 2002

L’any 2002, a diferència del 1999 i del 2000, a la vinya hi va caure més aigua que la mitjana. El raïm, a més, com que les nits d’estiu van ser més fresques i humides (mig grau per sota de la mitjana històrica), va madurar més lentament i, per tant, va ser veremat uns dies més tard que el del 1999 (11 de setembre) i el del 2000 (7 de setembre): el dia 16 de setembre de 2002. La vinya del Turó d’en Mota, plantada amb xarel.lo el 1940 i conduïda en vas, és a la zona nord-occidental de Sant Sadurní d’Anoia. La vinya s’orienta al nord i mira, per tant, cap a la muntanya de Montserrat a recer d’un petit bosc de pins. Cal destacar que Recaredo treu 2002 abans que 2001, per la senzilla (encara que molt poc habitual) raó que a l’anyada 2001 li falta encara temps de repòs al celler. Encara és un vi dur. 2002 és percebut, en canvi, com un vi ja madur i en bon moment per començar a ser begut.

2704 ampolles d’un vi que considero la màxima expressió d’una terra que viu de la bombolla. Un vi però que, paradoxalment? (és un cava!), té a la bombolla com a artista convidada, però no com a protagonista. Un vi degorjat tot just fa dos mesos i que dóna ja unes sensacions molt grans de perfecció i maduresa, d’esfericitat i arrodoniment. Un vi delicat i en ple equilibri, que guanyarà amb més temps des del degorjat, sens dubte. Un vi on la subtilesa dels més de 100 mesos de contacte amb les mares es percep pel tacte, no per l’olfacte. Un vi que ha perdut qualsevol aspror i enamora el paladar amb la seva seda. Un vi que et transmet les virtuts del terròs, calç, argila, fusta vella. I del seu raïm: el regust de la llimona al pa de pessic, el codony madur, el verd. Un vi que, es digui el que es digui, cal prendre sol i en silenci. He tingut la sort de beure totes les anyades de Turó d’en Mota i em queda la sensació que 2002 és la més rodona i millor de totes elles, la més neta i transparent, la que transmet els valors i essències de la vinya i dels seus observadors d’una manera més discreta i, al mateix temps, més directa.