Un equip de científics aconsegueix captar una fotografia amb més de mil milions d’estels

La fotografia de la Via Làctica té tant detall que es pot apreciar el gas i els núvols de pols on neixen i moren els astres

Una imatge captada per un equip internacional d’astrònoms mostra per primera vegada juntes i al detall més de mil milions d’estels en la Via Làctica. Els científics van crear la foto en color mitjançant la combinació d’imatges en llum infraroja de dos telescopis dels hemisferis nord i sud. Les grans estructures de la galàxia, com el gas i els núvols de pols on els estels s’han format i moren, es poden apreciar en la instantània. El treball ha estat presentat aquest dijous en la Reunió Nacional d’Astronomia a Manchester (Anglaterra).

La imatge representa part d’un projecte de 10 anys amb participació de científics de Xile, Regne Unit i altres països europeus, que van reunir les dades dels dos telescopis, l’O.K. a Hawaii i el Vista a Xile. Aquesta informació ha estat processada i arxivada pels equips a les Universitats d’Edimburg i Cambridge, que l’han posat a la disposició dels astrònoms de tot el món perquè puguin estudiar-la.

La imatge mostra el plànol de la Via Làctica, que sovint és descrita com dos ous fregits donant-se l’esquena, amb un disc pla al centre. La Terra està prop de la vora d’aquest disc, i la imatge mostra una secció transversal a través del disc com es veu des de la perspectiva del nostre planeta.
Zoom a 10.000 estels

Els astrònoms utilitzen telescopis que veuen en infraroig en comptes d’en llum visible per poder escrutar a través de la major part de la pols en la Via Làctica i veure els detalls més nimis. La imatge ha estat publicada online amb una eina de zoom interactiu que mostra el seu interior amb detall. Si es fa zoom en la imatge revela una petita fracció que per si sola conté més de 10.000 estels.

«Aquesta increïble imatge ens dóna una nova perspectiva de la nostra galàxia i il·lustra els descobriments de gran abast que podem fer a partir dels grans estudis del cel. Comptar amb dades processades, arxivats i publicats per equips dedicats a això deixa a altres científics llibertat per concentrar-se en l’ús de les dades i és una forma molt rendible de fer astronomia», assegura Nick Cruz, investigador de la Universitat d’Edimburg, i principal responsable de l’estudi.
font. abc.es