Suneus i Nereus: vins que milloren la DO Empordà

AV Bodeguers, una aventura familiar del s.XXI, plena de vinyes joves plantades al 2002, poc a poc, bona lletra i pocs litres, 10.000, discurs varietal coherent, manen les garnatxes -blanques i negres-, terra pissarrosa d’allà on s’enfilen els turons de Vilamaniscle, Alberes amunt. Ganes de fer-ho bé, sensibilitat, poca pressa, bótes controlades i ja tenim Suneus i Nereus a a la copa.

Són vins d’aquells que et reconcilien amb el futur d’una DO i et renoven les ganes de tastar vins de l’Empordà. Garnatxes goloses amb i sense bóta.

Ara que parlin els vins que tenen molt a dir:

Vins: Suneus 2009, Nereus Garnatxa 2009, AV Bodeguers

DO: Empordà

Raïm: Suneus 85% garnatxa, sirà 15%; Nereus 100% garnatxa.

Elaboració: vi negre jove amb un afinament llarg en vidre i algun secret el Suneus, i 8 mesos de bótes seminoves pel Nereus. No necessita més fusta.  

Grau: 14º

Preu: Suneus 7€, Nereus 11€

Tast: el Suneus té un nas ple de fruita i algunes notes de iogurt, molt llaminer, incita a beure’n; el pas per boca, molt ple, et regala tot el que et promet afegint notes de regalèssia d’aquelles de pells ben madures; un punt de complexitat que et porta més enllà del que esperes d’un vi “jove”. No pararies de beure’n.   

El Nereus és un altre mon; al nas notes més  garnatxoses, xocolates i una mineralitat molt marcada, sorprenent perquè estem tastant la mateixa garnatxa i mateixa collita que al Suneus.Tot un regal aquest tast de la mateixa garnatxa en dues versions; en boca és estructurat, molt rodó, i amb una golositat molt fresca, sia per la mineralitat del sol pissarrós o per la joventut de la garnatxa, vinyes de 10 anys. Una de les garnatxes passades per bóta més interessants que podeu trobar a l’Empordà.

En volem més d’aquestes.  

Glopets: enamorat d’un altre celler i això que encara no he tastat la seva garnatxa blanca.

Celler molt jove, i no només per l’edat dels ceps, els vins que hem tastat tot just eren la primera o la segona collita que surt al mercat. En Ferran i en Carles, amables i entusiastes, volen compartir els seus vins i la seva feina, i us obriran el celler sempre que els ho demaneu.     

Trobar vins a l’Empordà que siguin companys de viatge dels Quindals i Martí Fabra a part de fer il·lusió ens emplena les copes de vins saborosos, i demostra que les coses es poden fer molt bé amb aquesta matèria prima que ja conexem bé  després de beure els vins joves de la DO.

Ara imperfectes i furtius NereSunejarem una mica més amb copes plenes, hi clavarem el nas,  l’olorarem fort, xarruparem llarg i ens delirem.

Salut,