Els vins catalans a Catalunya


 

Fa temps que sabem que el consum de vi català a Catalunya no és el més majoritari i tan sols estem al voltant d’ un 30% – 35% tot i que en un reportatge de la Vanguardia del diumenge 15-01-2011 deia que ja arribàvem al 40%. Com a gran zona productora de vi que som, seria lògic que estigués en uns percentatges que superessin àmpliament el 50% i que s’acostés al 80-90%, com és habitual a les grans zones productores mundials.

Quan anem pel món observem que si estem a la Toscana interior el 100% dels vins a les cartes dels restaurants són de la regió, si ens acostem a Florència trobarem una mica més de variació, potser només un 10% de vins foranis. El mateix passa si ens traslladem a Bordeus, Borgonya, La vall del Loira , Logroño o Jerez, però no és així a Catalunya.

Observant diferents llocs de les comarques de Catalunya es pot constatar que hi ha un canvi sobre tot en aquells establiments de més categoria. Per exemple al restaurant Bo-Tic de Corçà, al Baix Empordà, tenen una carta quasi perfecta de vins de Catalunya, només hi afegiria alguna referència del Pla de Bages, i Conca de Barbera, zones de les quals no n’hi havia cap vi. A Tossa de Mar al restaurant La Cuina de Can Simon tenen una esplèndida carta digital molt aconseguida. A Banyoles a Ca l’Arpa també disposen d’una carta amb molta presència dels vins de Catalunya. A Solsona hi trobem l’Hotel Sant Roc que va ser medalla de plata del concurs “Cartavi” de l’Associació Vinícola Catalana i també a la mateixa població trobem establiments com Cal Cabanes o La Gatera, on la presència de vins catalans és majoritària. En canvi si ens acostem a la Vinícola 1964 una bodega de venda de vi al mateix centre històric de Solsona els vins majoritaris no són del Pla de Bages (la comarca vitícola veïna) amb només dues referències; totes les altres de fora de Catalunya. El mateix em vaig trobar quan a Cantonigròs vaig entrar a Can Colom que tenen molts bons embotits que t’ofereixen només de posar un peu a la botiga, però si et gires a mirar els vins embotellats només hi vaig trobar una referència d’un vi del Pla de Bages junt amb un mar de Riojas. No és tan estrany doncs que a Barcelona, al Sagardi de Aragó/Muntaner només m’oferissin riojas per combinar amb les tapes. Al final vaig optar per una Estrella que és d’aquí.

Continuant per aquestes rutes insòlites, una bona sorpresa va ser a l’Hotel Urbisol de Calders (Bages) que disposaven d’un ampli assortit de vins del Bages, com també a la Sala (Bages). A Manresa hi ha una clàssica bodega de vins, La Tomasa que tot i conservar un aspecte clàssic de bodega té TOTS els vins del Bages i moltes referències de vins d’altres DOs Catalanes. Si ens anem cap a Pallars Sobirà, a Àreu l’Hotel Vallferrera té un bon assortit de vins de Costers del Segre però fallaven les altres DOs Catalanes.

Aquest recorregut erràtic per diferents llocs de Catalunya no pretén fer una estadística, sinó una observació de casos puntuals, que sembla que ens marquen una tendència que en els restaurants i hotels de categoria ja es treballa molt bé però en llocs on no creuen que el client potencial que arribi entendrà de vi deixen molt que desitjar. Malauradament molts d’aquest llocs són locals que tenen molta afluència de gent i per tant el seu volum de vendes és elevat. Per tant és en aquests llocs on hem d’anar a “ picar pedra” per tal de que canviïn el xip. Al mateix temps demanaria a alguns d’aquests locals en que el vi català és majoritari, que fossin agosarats (aquí, perquè a Toscana, Burdeus… és habitual) i tinguessin només vi català. O és que algú creu que l’aposta de Fastvínic d’en Ferrer Salat a Barcelona és suïcida?

Garnatxa

 

DO CATALANES

COMPARTIR