Pastís de taronja “Enllaçats pel català”

Ingredients:

Pel pastís:

1 taronja (pell i polpa)

5 ous

230 sucre

125 mantega pomada i un xic més per empolvorar el motlle

75 g d’oli d’oliva

220 de farina de força (i un xic més per empolvorar el motlle)

1 sobre de llevat artificial Canario o Royal

Un pessic de sal

Per la cobertura de xocolata:

150 g de xocolata Nestlé Postres

150 g de nata líquida

50 g de mantega a temperatura ambient

Preparació:

Unteu un motlle de 22 cm de diàmetre amb mantega i empolvoreu-lo de farina.

Renteu la taronja; peleu-la; elimineu la part blanca entre la pell i la polpa; talleu-la en trossos i desfeu-vos dels pinyols si en té. Tritureu-la amb el robot de cuina. Enceneu el forn a 180º (si teniu l’opció turbo, millor).

Separeu les clares dels rovells. Afegiu un pessic de sal a les clares i bateu-las. Quan ja tenguin consistència, afegiu-hi la meitat del sucre per tandes i continueu batent-las fins aconseguir una merenga ben ferma.

Poseu ara els rovells amb la resta del sucre fins que blanquegin. Incorporeu ara la mantega pomada, l’oli, la taronja triturada i la farina a través d’un colador fi. Remeneu bé fins que la mescla sigui homogènia. Incorporeu-hi finalment la merenga remenant delicadament amb una espàtula o cullera de fusta, amb moviments suaus de dalt a baix que permetin l’entrada d’aire. Quan la merenga estigui ben integrada, aboqueu la preparació dins el motlle i alliseu la superfície amb una espàtula.

En ser calent el forn, enforneu la coca i immediatament abaixeu la temperatura a 170º. Coeu-la a aquesta temperatura durant 20 minuts, sense obrir el forn per a res. Al cap dels vint minuts, abaixeu la temperatura a 150º i programeu 25 minuts més de cocció.

Passat aquest temps, comproveu que és cuita punxant el centre amb un escuradents. N’ha de sortir eixut. Deixeu-la refredar una estona i desemmotlleu-la amb molta cura. Deixeu-la refredar completament a temperatura ambient.

Mentrestant, prepareu la cobertura de xocolata: escalfeu la nata. Quan comenci a bullir, retireu-la del foc i afegiu-hi la xocolata trossejada. Remeneu bé el conjunt amb una batedora manual de barnilles fins que vegeu que s’ha fos la xocolata. Afegiu-hi ara la mantega a trossets i seguiu remenant fins que la mescla sigui ben homogènia.

Col·loqueu la base del pastís damunt un suport amb un plat gran davall per recollir la xocolata que regalimarà (o damunt una reixeta). Quan la cobertura tengui una textura com de iogurt líquid, aboqueu-la damunt el pastís. Vigileu que no quedin trossets dels laterals sense cobrir. Feu servir la xocolata que ha regalimat dins el plat de baix: recolliu-la amb una cullera i escampeu-la allà on faci falta.

Decoreu-lo amb un bon llaç quadribarrat.

Recepta de: Bojos per la cuina

Nota: Us deveu preguntar per què li he posat aquest nom… O potser no. Però de tota manera em ve de gust explicar-ho. Resulta que el meu canvi laboral ha tengut a veure amb la defensa de la nostra llengua, que no abandonaré mentre em quedin forces. Per això li he posat aquest nom. Esta dedicat a tots els que, com jo, la defensen, i molt especialment als meus companys docents. Als de la meva escola i als de totes les escoles i instituts, que fan una labor tan important i sovint tan poc valorada socialment. (L’autora de la recepta Maria Antonia de les Illes Balears).