Mobilitzar terres!

Per la xarxa està circulant una notícia interessant. És aquesta: La terra del banc no es toca, apareguda al diari Público el dia 5 de febrer de 2012.

A la notícia, es descriu la lluita d’uns 300 veïns de la ciutat de València per habilitar horts urbans en un solar propietat del BBVA. S’explica, també, el paper mediador de l’ajuntament de la ciutat durant el conflicte, i l’actitud desconfiada i oposicionista dels responsables de l’entitat bancària per cedir l’ús temporal d’aquestes terres, paral·litzades per l’esclat de la bombolla immobiliària.

Es tracta d’un conflicte pioner, podríem dir. Així ho manifesten els veïns, quan afirmen: “La por del banc és que la iniciativa fructifiqui. A València hi ha quatre barris més que estan esperant a veure si ens surt bé”.

És per reflexionar-hi. Tenint en compte que els veïns estan costejant l’habilitació dels horts, i que es tracta d’un espai sense cap ús, quins inconvenients hi pot haver? Per altra banda, no es contemplen els beneficis de mobilitar aquestes terres? De generar activitat i teixit social? De proporcionar un espai ocupacional als aturats? De promoure una cultura del menjar saludable?

Quants projectes han quedat paral·litzats pel crash immobiliari? Quants pous o sèquies estan sense ús? Quant temps falta per tal que propietaris i administracions s’adonin que la nova situació va per llarg, o per molt llarg? I finalment, si hi ha demanda ciutadana, per què no es posa fil a l’agulla???