El Celler cooperatiu d’Espolla: els inicis d’un projecte (1906-1939)

El Celler cooperatiu d’Espolla: els inicis d’un projecte (1906-1939)
Autors: Marciano Cárdaba Carrascal, Sílvia Musquera i Felip, Associació Cultural la Fraternal Espollenca.
editorial: Brau, 2007 – 144 pàgines
isbn:978-84-95946-82-9

Aquest llibre em fa especial il·lusió, ja que me l’ha regalat en Josep Maria Tegido Mallart, des de que vaig iniciar el projecte documental, Deconstruint el vi català, he aprofundit en la història i el significat de les cooperatives, el llegat arquitectònic és important, però per a mi és més important el llegat associatiu i la implicació de les intitucions i els emprenedors de l’època en el desenvolupament rural-indústrial.

No tot eren flors i violes, la lluita de poder i la inevitable relació entre indústria i política influieren en el dia a dia de les cooperatives, aquest llibre recull la crònica del funcionament de la cooperativa d’Espolla des de 1906 a 1939.

M’agrada força el rigor en les dades, les xifres diuen molt,  i m’ajuda a imaginar-me l’esforç, l’empenta i la determinació per tirar endavant el projecte.