Vinyes al peu del castell de Castellet i La Gornal, Alt Penedès

Castellet i la Gornal, un municipi al vell mig del Penedès, marcat per la seva estructura geogràfica i una gran extensió (46,8 km²). On la població es troba distribuida en petits nuclis de població, masies disseminades i urbanitzacions. La Gornal, Les Casetes, Castellet, Torrelletes, Les Masuques, Clariana, Sant Marçal i Masies de Sant Marçal, Rocallisa, Valldemar, Els Rosers, La Creu i els Àngels, Trencarroques, aquesta dispersió veïnal comparteix l’herència d’un passat agrícola en especial la vinya i un futur amb l’implantació d’activitat industrial.
El castell de Castellet es troba a Castellet i la Gornal (Alt Penedès), al sud de Barcelona i a pocs quilòmetres de Sitges i Vilanova i la Geltrú. Els treballs arqueològics que s’han dut a terme recentment permeten afirmar que al turó on hi ha al castell hi ha hagut presència humana des de l’època dels íbers, ara fa 2.500 anys, i que l’indret sempre ha estat vinculat a la vigilància de les vies de comunicació: el riu Foix i la Via Hercúlia, després anomenada Via Augusta, actual autopista AP-7. La primera referència documental coneguda del castell data de l’any 977.