Fem Pinya reclama un consulta popular sobre el futur de l’Incavi

  • El col·lectiu ha entrat aquesta setmana una petició a l’Ajuntament de Vilafranca.
  • Demanen que es celebri la consulta el proper 22 de maig, coincidint amb les eleccions municipals.
  • El Reglament Orgànic Municipal contempla la figura de les consultes populars.

El col·lectiu Fem Pinya, que reclama que a l’antiga seu de l’Incavi es construeixi una residència per a la gent gran, ha entrat al registre de l’ajuntament una petició de convocatòria de consulta popular per tal que els vilafranquins i vilafranquines es pugui pronunciar sobre la el futur d’aquestes instal·lacions. Recordem que fa unes setmanes el govern municipal va anunciar que a l’edifici de l’antiga estació enològica s’ubicaria una escola universitària del vi, el cava i la vinya.

El col·lectiu considera que celebrar aquesta consulta ‘seria la conseqüència lògica’ després d’haver recollit més de 3.000 signatures a favor de la residència per a la gent gran. Els portaveus de Fem Pinya emparen aquesta demanada amb l’article 90 del el Reglament Orgànic Municipal (ROM) i reclamant que aquest referèndum es celebri el proper 22 de maig coincidint amb les eleccions municipals.

Segons l’article 90 del ROM, l’alcalde pot sotmetre a consulta popular ‘aquells assumptes de competència municipal pròpia i de caràcter local que siguin d’especial rellevància per als interessos dels veïns, amb l’única excepció dels relatius a les finances locals’. El reglament també marca que la qüestió sotmesa a consulta ‘ha de ser aprovada pel ple municipal amb els vots favorables de les tres quartes parts dels membres de la corporació assistents, després d’un procés previ de participació ciutadana’.

Aquest article sobre les consultes populars va ser introduït l’any 2003 per la Candidatura d’Unitat Popular. En el redactat també es fixa que l’ajuntament haurà de convocar com a mínim una consulta popular per mandat, però fins a dia d’avui aquest apartat no s’ha complert. Durant la legislatura 2003-2007, la CUP va voler sotmetre a consulta la municipalització de les zones blaves i van recollir milers de signatures amb aquesta petició. El PSC va negar la possibilitat de fer la consulta i va entregar la gestió de les zones blaves a SABA.