VINYES DE SUBIRATS

Si feu cames per l’Ordal, hi sou. Si dineu als Casots, també. Hi sou si retrateu el palau gòticrenaixentista de la Torre-ramona. Les distàncies a Subirats són llargues; és el terme més extens de la comarca i un dels més grans de Catalunya. Subirats és format per diversos nuclis dispersos. Hi destaquen Ordal, Torre-Ramona, Lavern i Sant Pau d’Ordal, poble que, a més a més, té la capitalitat del municipi. La banda d’Ordal és la més muntanyosa. La resta del terme, principalment tocant al Pla del Penedès i Sta. Fe, més aviat planeja.
L’activitat econòmica està fonamentada en el camp i, sobretot, en la vinya i el cava, fins al punt que Subirats té la superfície conreada més gran de la comarca i el major nombre d’agricultors censats. També la restauració és una destacada activitat econòmica. El Castell de Subirats amb l’església de Sant Pere de Subirats i el santuari de la Mare de Déu de la Fontsanta al seu costat, és el centre històric del terme i el que dóna nom al municipi.
Subirats acull importants obres arquitectòniques: el castell de Subirats, l’església de Sant Pere o el santuari de la Mare de Déu de la Fontsanta. Caminant fins a la Torre-ramona, s’arriba al gran casal gòtic renaixentista, del segle XVI, i a la capella de Sant Joan Sesrovires, del segle X.
El Castell de Subirats de l’any 971, situat a 304 m d’altitud en un contrafort de la serra d’Ordal. En època de l’anomenada Marca Hispànica aquest castell era un punt fortificat d’observació cap a les terres de ponent, d’on procedien les escomeses sarraïnes. Fou plaça forta fronterera fins a mitjans del s. X.

La torre Ramona és la casa palau gòtica del s. XVI que dóna nom a tot el poble, i que encara conserva de l’antiga fortificació un mur emmerletat.És un dels pocs palaus rurals d’aquesta època que es coneixen al Penedès, potser l’únic, cosa que fa d’aquest palau una obra molt preuada per a tota la comarca.