VINYES A L’ESGLÈSIA DE SANT PERE D’AVINYÒ

Vinyes a l’Esglèsia de Sant Pere d’Avinyò, Avinyonet del Penedès
.
Avinyonet era poble de reialenc, si bé en el seu terme hi havia diversos alous eclesiàstics, però sense cap jurisdicció ni civil ni criminal. Al segle X Avinyonet pertanyia al terme de l’urbs o castell d’Olèrdola.
El castell d’Avinyó, de domini comtal, era encomanat a Màger de Gurb i, al seu redós, s’hi bastí l’esglesiola de Sant Pere, consagrada pel bisbe Vives (975-995).
El monestir de Sant Cugat del Vallès hi posseïa un alou abans de l’any 1002, data en què Màger ja havia mort. Ramon Berenguer I, mort el 1035, ordenà en el seu testament que fossin restituïts a la seu de Barcelona i a Sant Cugat del Vallès els alous del castell d’Avinyó.
L’any 1156 Ramon Berenguer IV donà a Berenguer d’Avinyó el puig d’Avinyó, amb l’obligació de reconstruir el castell i edificar-hi cases. Alfons I, el 1193, donà el castell, la vila i la parròquia d’Avinyó a Guillem de la Granada, el qual, en morir, l’any 1200, el concedí al monestir de Poblet, no sense la reclamació dels templers, que es consideraven hereus de Guillem de la Granada.
Malgrat les diverses cessions i fins i tot l’empenyorament a la Pia Almoina de Barcelona, aquest terme casteller contiuà essent de patrimoni reial fins a l’extinció del feudalisme.