Taller de la memòria ‘Recordem per recordar, recordem per transmetre’

El projecte neix després de l'èxit de l'exposició sobre els 25 anys de l'Arxiu Històric Comarcal.

L’Ajuntament de Vilafranca i l’Arxiu Històric Comarcal engeguen aquest mes de novembre un projecte basat en la realització d’un taller de memòria amb els usuaris del Casal de la Gent Gran del carrer Peguera. Es tracta d’una activitat destinada a rememorar, a fer recordança del passat que, malgrat ser recent en termes històrics, és prou allunyat en termes generacionals. L’objectiu és recuperar informació sobre la quotidianitat de les famílies penedesenques fa cinquanta anys, a partir de l’experiència de persones que van viure aquest període, per donar a conèixer el procés d’evolució i creixement de Vilafranca del Penedès i com s’ha arribat a la ciutat que és actualment.

El projecte neix després de l’èxit de l’exposició sobre els vint-i-cinc anys de l’Arxiu Comarcal, que mostrava fotografies en diferents aparadors de comerços de Vilafranca i uns audiovisuals a les oficines de la Caixa. Aquesta acció va generar comentaris i va fer reviure situacions i costums que han quedat enrere, algunes oblidades. Per recuperar tota aquesta informació s’ha organitzat el taller de memòria titulat ‘Recordem per recordar, recordem per transmetre’, que es desenvoluparà en tres sessions al Casal de la Gent Gran del carrer Peguera. Unes vint-i-cinc persones podran participar en cada sessió, de les quals en derivaran un audiovisual i unes fitxes pedagògiques per a la seva divulgació a les escoles.

Les tres sessions plantegen una temàtica determinada que s’abordarà a partir de preguntes als assistents, després de visionar una projecció amb fotografies de l’època. Es tractaran aspectes relacionats amb el lleure i el cicle festiu, la vida quotidiana i la llar, i el treball. Les sessions es faran els propers dilluns 22 i 29 de novembre i 13 de desembre a partir de les deu del mati, amb una durada de  dues hores aproximadament.

Els regidors de Cultura, Raimon Gusi, i de Gent Gran, Fernando García, acompanyats del director de l’Arxiu Històric Comarcal, Josep Maria Masachs, i del director de l’Àrea de Negoci de l’Alt Penedès i Martorell de La Caixa, Leandro Márquez, han presentat aquest projecte en roda de premsa. Els promotors de l’activitat entenen que s’han d’aplicar ‘polítiques de record i de fixació de la memòria dels esdeveniments, perquè si no els documentem i els tractem de forma sistemàtica, no podrem conservar la informació que encara es guarda en el record dels que ho han viscut en primera persona’. En aquest sentit, fan referència a un període que encara no és el suficientment antic per considerar-se històric, però que és massa antic per mantenir interès periodístic. ‘Estem en el moment crític de no interessar ni a uns ni als altres i correm el perill de perdre el testimoniatge de les formes de vida i de relació d’aquells temps que van ser durs per a la majoria de la gent i cal que les generacions futures ho tinguin present’.

ARTICLES RELACIONATS