VINYES AL PEU DE SANT SEBASTIÀ DELS GORGS

Vinyes al peu del Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, Avinyonet,

L’indret dels Gorgs és esmentat per primer cop l’any 976, mentre que l’església de Sant Sebastià no es troba fins el 1024, en una donació de terres al seu favor. En el testament d’Ermengarda, filla del comte Borrell II de Barcelona, es fan diverses donacions a Sant Sebastià, i alhora disposa que s’establissin en aquest lloc quatre monjos.


Hom desconeix la data exacta de la consagració de l’església i de l’inici de la vida monàstica, però en tot cas ja funcionava el 1043, essent el monestir més important d’aquest territori. Tot i això l’èxit de l’empresa no fou l’esperat, ja que el 1052 Sant Sebastià esdevè priorat, depenent de Sant Víctor de Marsella, cosa que es va fer efectiva el 1059.

L’edifici es va anar deteriorant i es van haver de fer obres al segle XIV i al 1606. Ja en aquesta època Sant Sebastià havia esdevingut una simple propietat que es llogava a pagesos de la comarca. El 1820 fou secularitzat i el lloc fou subhastat, excepte l’església que va passar a considerar-se un annex de la d’Avinyonet. Darrerament s’hi ha fet obres de consolidació i restauració.

L’antic monestir de Sant Sebastià dels Gorgs centra el poble del mateix nom, entre Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès