Cereals

CerealsLes darreres setmanes corren rumors sobre els possibles encariments dels aliments a causa de la suspensió d’exportacions de cereals de Rússia. Aquesta setmana el Ministeri ha fet publica una nota de premsa en la que posa sobre la taula una sèrie de dades que posen de manifest que la situació actual res té a veure amb la viscuda la campanya 2007-2008.
Sembla poc problable que l’augment del preu dels cereals en les darreres setmanes tingui un efecte directe sobre el preu dels aliments. Segons l’Institut Internacional d’Investigació de Política Alimentària, el rang de volatilitat d’aquests preus està dins de la normalitat, i el subministrament de blat està assegurat per existir a escala mundial un excés d’oferta que es compensarà amb el menor potencial exportador rus.
Les estimacions de producció mundial de cereals son de 1.778,62 milions de tones, amb existències inicials de 381,80 milions de tones permeten una quantitat disponible de cereals de 2.160,42 milions de tones per a unes necessitats estimades de consum de 1.793,19 milions de tones. Tot i això semblaria oportú que la Unió Europea intervingués i poses en circulació les seves reserves tal i com demana Unió de Pagesos, per frenar una pujada de preus especulativa que perjudicaria molt als nostres ramaders.
Esperem doncs que els preus de les matèries primeres pugin, però de forma ordenada, sense una volatilitat excessiva i a un ritme constant. Caldrà que tota la cadena alimentària i els consumidors siguin conscients que els preus dels aliments hauran de que pujar moderament per assumir un millor preu pels productors.