XATÓ


El xatonaire d’honor

Convidat:

Oh, Dionís, déu carnal,
de la complaença valedor,
al compàs del ritual,
fes-me xatonaire d’honor.

Doneu-me maça i morter,
que seguin el receptari,
amb traça i art us faré
un xató reglamentari.

Xatonaré la bóta
perquè tasteu el xarop,
ompliré a vessar la copa,
l’ompliré fins dalt de tot.

Resposta del mestre de cerimònies:

En ser petició notòria
i Dionís el rei ho vol,
encetem la cerimònia,
tot seguint el protocol.

Mullaràs la llesca primer
a la salsa coral·lina
que trobaràs al morter,
que és salsa vilanovina.

El tercer glop serà la prova
del teu compromís total
que et lligarà al Carnaval
i al xató de Vilanova.

El convidat fa tres glops de vi de la copa:

- N’ha fet tres?
-Sí! – diu el públic.
-Doncs ja ho és!

Poètiques variades. Pere Tapias

Ingredients per a la salsa:

125 g ametlles torrades
80 g avellanes torrades
3 alls
5 nyores
2 o 3 llesques de pa (molla sucada en vinagre)
1 bitxo (opcional)
Vinagre (opcional)

Cadascú ho pot fer com vulgui, a Sitges a la salsa hi posen 2 saitons i el bitxo, també està força bo.
Ja sabeu, sempre hi ha la picabarralla en Xató de Vilanova i Xató de Sitges, però tots dos són bons igual, i, al final, cadascú a casa seva fa el que vol.

Ingredients per el plat:

Escarola
Seitons
Bacallà dessalat i esqueixat
Tonyina dessalada i esqueixada
Olives arbeqines i negres

Elaboració:

Piqueu l’all al morter, una vegada ben aixafat, aneu afegint les ametlles i les avellanes que formin una pasta homogènia, tot seguit afegiu la polpa de les nyores (escaldades o bé macerades en vi o cava), una vegada tinguem una pasta, afegim la molla de pa sucada en vinagre i escorreguda, anirem remenant, afegirem si cal, una mica de vi o cava, afegirem oli mica en mica a voluntat, fins a obtenir una consistència desitjada.
Per a obtenir la salsa més fina, les ametlles i les avellanes les passem per la picadora, fins que quedi farina.
Aquesta salsa es pot fer també amb batedora, tenint cura que no es talli, tot i que es pot arreglar, però aleshores, la consistència és més de maionesa, però també està bona igual.
Si es destria, afegirem una mica de clara d’ou, ràpidament quedarà lligada, també canviarà el color, quedarà més de color pastenaga.
Muntem el plat amb la resta d’ingredients.

Per les truites:

Carxofa
Patata i ceba
Botifarra blanca o d’ou
Mongetes i cansalada

Que vagi de gust!!