Jaguar Cray, el superordinador més potent del mónJaguar el superordinador fabricat per Cray, li ha arrabassat el primer lloc del rànquing Top500 a Roadrunner, el supercomputador d’IBM ubicat en un laboratori dels Alamos, EUA. Actualment i després d’una recent ampliació, Jaguar ocupa la primera posició en el conegut rànquing de supercomputadors Top500.

El supercomputador Jaguar, està instal lat en el Laboratori Nacional Oak Ridge, a Tennessee, EUA.

Anteriorment l’ordinador constava d’un sol mòdul anomenat Cray XT4, en què els seus 84 gabinets ocupen una superfície de 150 m2. El Cray XT4 integra 7.832 processadors AMD quad-core Opteron 1.354 “Budapest” de 4 nuclis (31.328 nuclis).

Jaguar Cray XT4

Jaguar Cray XT5


Aquest supercomputador té una capacitat de processament de 1.759 Petaflops, o el que és el mateix, 750 bilions d’operacions de punt flotant per segon, tot i que disposa d’una capacitat teòrica de 2,3 Petaflops.

El mòdul Cray XT4 disposa de 62 Terabytes de memòria RAM i una capacitat d’emmagatzematge de 750 Terabytes. El mòdul Cray XT5 disposa de 299 TB de memòria RAM i 10.000 Terabytes de capacitat d’emmagatzematge.

Ambdós sistemes estan interconnectats al I / O Network escalable (SION).

El mòdul Jaguar Cray XT4 és refrigerat per aire, mentre que en la fabricació del nou mòdul Cray XT5, s’ha instal lat un nou sistema de refrigeració líquida anomenat Ecoflex.

Jaguar executa com a sistema operatiu Suse Linux.

L’última ampliació de Jaguar li ha costat al Govern Federal dels Estats Units, 20 milions de dòlars.

Aquest tipus de computadors està destinat a la majoria de casos a resoldre complexos problemes, com prediccions climàtiques, fenòmens físics, químics, a més d’estar a disposició d’equips de recerca que requereixin dels seus serveis.
  

La impressionant màquina compta amb una versió especialment dissenyada per al seu sistema SUSE Linux i la seva capacitat màxima teòrica és de ni més ni menys que 2,3 Petaflops … per fer-nos una idea, 1 petaflop per segon = 1 qua-trilions de càlculs per segon …

S’estima que si els 6.000 milions de persones que habitem la Terra treballéssim sense interrupció amb calculadores casolanes, … trigaríem 46 anys en completar els càlculs que aquests Mega Ordinadors realitzen en un sol dia …

I La velocitat exponencial d’aquests desenvolupaments tecnològics fa que cada 10 anys es multipliqui per 1.000 la potència dels supercomputadors …

A continuació un vídeo de com es va instal.lar Jaguar Cray XT5 en el Laboratori Nacional Oak Ridge:


En el següent vídeo mostra com es canvien a mà els processadors de Jaguar:  llàstima que estigui en anglès, però les imatges són prou entenedores


Font: http://www.gigle.net