CiU inicia una campanya per aconseguir trens semidirectes des del Penedès fins a Barcelona i que la comarca deixi de ser menystinguda pel Tripartit

CiU inicia una campanya per aconseguir trens semidirectes des del Penedès fins a Barcelona i que la comarca deixi de ser menystinguda pel Tripartit

Josep Rull, Joan Raventós i Pere Macias recorden que el Pacte Nacional d’Infraestructures no contempla una tercera via, que permetria trens semidirectes, i anuncien noves iniciatives, tant al Parlament com al Congrés

Conferència CIU 3a via

Pere Macias, portaveu de Foment de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Rull, Portaveu d’Infraestructures al Parlament de Catalunya, Joan Raventós, diputat al Parlament, i els alcaldes de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, El Vendrell, Benet Jané, Sant Sadurní d’Anoia, Joan Amat, i Martorell, Salvador Esteve, han presentat avui la campanya que CiU durà a terme a tot el Penedès per aconseguir la implantació de trens semidirectes des d’aquesta comarca fins a Barcelona.

document informatiu de ciu

La campanya de sensibilització, que porta per títol “3a via: El Penedès, via directa a Barcelona“, inclourà el repartiment de tríptics a les estacions de tren dels municipis del Penedès, mocions als ajuntaments i la presentació de propostes de resolució, tant al Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats.

De fet, tal com ha explicat Joan Raventós, ja existeix una iniciativa al Parlament de Catalunya, aprovada fa set mesos, en la qual hi ha el compromís de realitzar un estudi per a la implantació d’aquests trens semidirectes. No obstant, “la Generalitat ha menystingut les demandes del territori” i set mesos després, “el Tripartit no ha realitzat l’estudi i el Pacte Nacional d’Infraestructures no preveu aquests trens semidirectes“.

Per això, CiU endega aquesta campanya i presentarà al Parlament de Catalunya una proposta de resolució en la qual “insta el Govern de l’Estat a modificar el Pla d’Infraestructures Ferroviàries per a les Rodalies de Barcelona 2009-2015 per tal de preveure una tercera via des de Martorell a Barcelona” i “insta el Govern de la Generalitat a preveure l’increment de freqüència de la línia R-4 fins a Vilafranca del Penedès i, eventualment, fins al Vendrell amb la prolongació de tots els serveis que avui dia arriben fins a Martorell, en el marc de l’assumpció de competències per part de la Generalitat en l’àmbit del transport de rodalies a partir de l’1 de gener de 2010“.

Trencar la frontera entre rodalies i regionals

Josep Rull ha explicat que aquesta tercera via des de Martorell fins a Barcelona “és imprescindible per a guanyar velocitat comercial i fer un transport públic competitiu“. Tot i així, el Pacte Nacional d’Infraestructures (PNI) no contempla la seva creació: “És inadmissible que el Tripartit menystingui la gent del Penedès i posposi la tercera via fins l’any 2020” ha assenyalat el diputat nacionalista qui ha reclamat “canviar el plantejament del traspàs de rodalies i que arribi més lluny, amb el traspàs de regionals per a poder gestionar els trens amb unitat, trencar la frontera entre rodalies i regionals i endinsar-nos fins el camp de Tarragona, enfortint la unitat del Penedès“.

A més, suposa un greuge comparatiu vers Madrid. Cal tenir en compte que a la capital espanyol s’invertiran, en 5 anys, 5.000 milions d’euros en 24 noves estacions i 66 quilòmetres de quadriplicacions de via. Mentre, a Barcelona, s’invertiran 4.000 milions d’euros en 9 noves estacions i sense cap tercera via programada.

En la mateixa línia s’ha expressat Pere Macias, qui ha explicat que “presentem la iniciativa a Catalunya, per intentar que el Tripartit rectifiqui i contempli la 3a via en les seves previsions, i a Madrid, perquè qui ho ha de fer és ADIF“. Macias ha reclamat la complicitat del territori perquè “cal que els ajuntaments juguin un paper important“.

Aquesta complicitat s’ha pogut comprovar avui amb la presència a la roda de premsa dels alcaldes de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, El Vendrell, Benet Jané, Sant Sadurní d’Anoia, Joan Amat, i Martorell, Salvador Esteve. Tots ells han reclamat acabar amb aquesta discriminació històrica que pateixen i un tractament integral de la xarxa, amb unes comunicacions racionals.

Dilluns, 16 de novembre de 2009