Qui som

Definició

La Penedesfera és l’espai comunicatiu virtual que compren el col•lectiu en xarxa de blogs i bloguers que tenen vinculació al Penedès, entès aquest com el territori de les comarques de l’Anoia, l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf, i que ja supera els 1.200 membres. Els podeu veure tots al llistat de bloguers. Amb el pas del temps s’han diversificat les eines d’expressió a través d’internet i l’àmbit de la Penedesfera s’ha estès a la resta d’aplicacions del web 2.0. D’aquesta manera també hi ha un llistat de twittaires. Així doncs aquesta comunitat vol acollir a tothom, inclosos aquells bloguers i interessats en el web 2.0 i les TIC en general que són partidaris o no de la formació de la Vegueria Penedès, independentment de la llengua, lloc de naixement o de residència i temàtica del blog.

La Penedesfera és un col•lectiu desinteressat, per tant s’anima a tothom a fer el màxim de difusió per totes les vies possibles per tal d’aconseguir la complicitat de la blogosfera, societat civil, administracions públiques, patrocinadors, etc. i d’aquesta manera obtenir el seu suport a les activitats que realitza. La Penedesfera també és una associació de caràcter voluntari per tant es demana la col•laboració assumint tasques i fomentant així la participació. Pots afegir-te omplint aquest formulari.

La Penedesfera té com a principals objectius la difusió del fenomen bloguer i web 2.0, la visibilitat de les idees i opinions de tothom amb vinculació amb el Penedès i les comunitats generades entorn dels seus blogs, twitters, etc. gràcies a les eines del web 2.0 i les noves tecnologies des d’una vessant social, ciutadana, participativa i col•laborativa. Així mateix la Penedesfera participarà i col•laborarà en qualsevol activitat, presencial o virtual, que comparteix els seus principis constituents com el salt de la xarxa al paper.

La Penedesfera va ser definida a la reunió constituent del 16 de febrer de 2008 a Gelida.

Secció TIC de l’IEP

A l’Assemblea General Ordinària de l’Institut d’Estudis Penedesencs, celebrada el 15 de febrer de 2009 a la Biblioteca de Santa Margarida i els Monjos, es va oficialitzar la nova secció “Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC)”, la qual acull la Penedesfera com a part integrant de l’IEP. D’aquesta manera la comunitat segueix com a col•lectiu informal però amb un suport administratiu a l’hora d’organitzar activitats presencials i al mateix temps l’IEP es beneficia del coneixement i col•laboració dels membres de la Penedesfera.

Espais comuns a la xarxa

A més a més del Portal de la Penedesfera, el qual inclou el blog de la Penedesfera amb els apunts integres dels mateixos bloguers sobre la Penedesfera, les eines de participació de la comunitat són: la pàgina de la Penedesfera a Facebook, el Twitter de la Penedesfera que agrega de la mateixa manera els microbloguers penedesencs, l’espai per compartir fotografies a Flickr i aplicacions a Google Apps.

Portal de la Penedesfera

El punt principal de trobada de la Penedesfera a internet és el portal www.penedesfera.cat el qual, des de la seva presentació a Vilanova i la Geltrú el 6 de maig de 2008, agrega totes les entrades dels bloguers d’una manera molt original, doncs geolocalitza cadascun dels més de 100.00 posts a la població corresponent de les quatre comarques on està vinculat l’autor. D’aquesta manera, a més a més de poder consultar mitjançant les diferents categories temàtiques, també es pot seguir l’actualitat dels municipis segons el que publiquen els mateixos bloguers. El web també permet als seus lectors valorar totes les aportacions. El portal cal descobrir-ho un mateix, sens dubte és un agregador territorial molt complet, configurat des d’Igualada.

Jornades de la Penedesfera

La Penedesfera organitza una trobada oficial anual de bloguers i interessats en el web 2.0, les Jornades de la Penedesfera. L’objectiu de l’esdeveniment és traslladar al conjunt de la societat el fenomen bloguer, el web 2.0 i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) en general, les anomenades noves tecnologies, des d’una vessant social, ciutadana, participativa i col•laborativa. Les jornades estan adreçades a tothom qui vol introduir-se en aquest món. Fins ara s’han celebrat les següents edicions de forma rotatòria entre les quatre comarques:

Beers & Blogs al Penedès

Les trobades informals de bloguers de la Penedesfera es realitzaran segons la convocatòria de cada bloguer organitzador. La primera enquesta del portal de la Penedesfera va servir per a adaptar al Penedès el nom de les trobades relacionant el Vi i el Cava: Vins&Blogs. Evidentment cadascú beurà el que li vingui de gust. En portem força Vins&Blogs de la Penedesfera, els quals han adaptat el format i els seu nom segons l’esdeveniment. Així per exemple hem tingut Malvasia&Blogs, Cava&Blogs o Most&Blogs. La participació és oberta i és molt fàcil d’organitzar per tal de donar relleu a un espai singular o una temàtica en particular. Teniu més informació de totes les edicions a la pàgina dels Vins&Blogs.

Instameet Penedès

Amb el nom d’Instameet Penedès, es realitzen trobades d’aficionats a fer fotografies mitjançant l’aplicació mòbil instagram a càrrec de la Penedesfera, dins el seu àmbit de les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. A més a més sempre hi ha un concurs fotogràfic on les fotos amb el hashtag o etiqueta #Penedesfera dels usuaris que segueix a instagram tenen l’opció de ser premiades.

Samarreta Solidària "El Penedès"

A les 2es Jornades de la Penedesfera, l’equip de Cava&Twitts va crear una samarreta sobre El Penedès. El President del Parlament Ernest Benach va ser el primer a estrenar-la i va tenir tant èxit que tothom em volia una. Així doncs vam fer un pas més i, aprofitant el disseny, des de la Penedesfera vam realitzar una gran tirada per vendre-la a internet, grans esdeveniments turístics del Penedès i també d’altres com festes majors o celebracions més petites. A més a més l’objectiu és triple doncs a banda de la promoció tots els beneficis van íntegres a La Marató de TV3. Aquesta és una iniciativa que repetim tots els estius estrenant un nou model que es vendrà tot l’any, tancant el cercle de la comunitat de bloguers i interessats en el web 2.0. Així la Penedesfera, que sorgeix de la ciutadania, torna al carrer mitjançant la xarxa i sempre des d’una vessant col•laborativa i participativa. Teniu més informació d’aquesta iniciativa a la pàgina de la Samarreta Solidària “El Penedès”.

Pots enviar qualsevol comentari o suggerència des d’aquesta mateixa pàgina o per correu electrònic.

La Penedesfera és una iniciativa sense ànim de lucre, si vols fer una contribució serà agraïda.