Primer Vins&Blogs de la Penedesfera

El 14 de febrer de 2009, l’Hostal del Castell de Gimenelles a Sant Jaume dels Domenys va ser un excel.lent escenari pel primer Vins&Blogs de la Penedesfera. Tant el seu propietari, Jordi Urpí, com el Josep Guillen, blocaire que va convocar la trobada, van ser uns grans amfitrions. A més a més van configurar un format de la reunió, un matí sencer separats a parts iguals entre conversa blocaire i tast de vins i caves, que segur havia de tenir continuació.

Hostal del Castell de Gimenelles

Després de la convocatòria realitzada mitjançant els blocs i facebook vam assistir un grup molt interessant de blocaires, tant de dins com de fora de la Penedesfera:

Vins&BlogsDel.icio.us físic del Vins&Blogs

Un cop fetes les presentacions es va introduir un tema del que es parlava força darrerament a la blocosfera. És la possibilitat que, en dedicar cada vegada més temps a noves eines de comunicació –especialment Facebook– l’expansió dels blocs quedi no només aturada sinó que iniciï una regressió, doncs no es pot dedicar temps a tantes aplicacions. La conclusió va ser que pot acabar amb els blocs menys regulars però que el format seguirà vigent i els millors blocaires continuaran endavant. Un exemple d’aquesta dispersió comunicativa, afavorida pels telèfons mòbils, és l’ús intensiu de Twitter, TwitPic o Twitxr durant la reunió i que només un any abans no hauria estat ni molt menys tant abundant. Els podeu veure al final d’aquesta entrada dins el més rellevant que s’ha anat recopilant per la xarxa d’aquest Vins&Blogs.

Blocaires del Vins&Blogs

A continuació es va comentar com funciona l’iniciativa del setmanari L’Extra, el qual publica els apunts més rellevants de la Penedesfera. A banda del que ja s’havia dit es va comentar que cap blocaire s’havia mostrat contrari a que li publiquessin els seus post després de preguntar-ho en un e-mail enviat en el seu moment. Llavors va sorgir una polèmica interessant sobre els límits de la propietat dels escrits, la llicència Creative Commons i les diferències –o no– entre veure un text publicat electrònicament i físicament en paper. Vam acordar que es tornes a avisar als blocaires de la possibilitat que les seves entrades sortissin publicades si són les més llegides o votades del Portal de la Penedesfera, i també que se’ls comuniques si el seu post havia estat seleccionat per a L’Extra. La selecció es fa cada dilluns a la nit per a que els hi doni temps a maquetar el text, així que el procediment seria deixar llavors un comentari a l’entrada triada del seu bloc.

Examinant el Portal de la Penedesfera

També va haver-hi temps per parlar sobre la Vegueria Penedès, de la qual es va coincidir que necessita una tasca més intensa de difusió dels objectius, no ja entorn del territori del Penedès sinó del que és pròpiament una vegueria. Tothom va valorar molt bé la cobertura que a partir d’ara donarà l’Institut d’Estudis Penedesencs, fet que especialment facilitarà l’organització de les 2es Jornades de la Penedesfera. D’aquest esdeveniment és del que més es va comentar a la reunió. Va ser un excel.lent exercici d’aportació i concreció d’idees que es podria resumir dient que totes giren entorn a la “presència a la xarxa”. Va sorgir la idea de tres activitats o taules rodones: Com són presents digitalment caves, cellers i les empreses relacionades amb el sector vitivinícola, com els nous portals d’informació i les capçaleres tradicionals desenvolupen el periodisme digital i com els conjunts de música es mouen i interactuen a la xarxa amb els seus seguidors amb MySpace i altres aplicacions. Es van apuntar algunes activitats com un concert en directe o una introducció a les principals eines de comunicació a la xarxa. Per tal de fer més participativa l’organització de les properes jornades es va obrir diferents fils de conversa al grup Penedesfera al Facebook per a que els interessats a col.laborar-hi puguin compartir les seves idees al respecte. El nom temàtic de les properes Jornades també sortiria del més votat d’una enquesta que al portal amb totes les propostes arribades a l’e-mail de la Penedesfera.

Tast al Vins&Blogs

Un cop acabada la reunió vam sortir fora de la masia per gaudir d’un tast de vi i cava a càrrec de les caves Berdié de les Conilleres (Castellví de la Marca), el celler Jané Ventura del Vendrell i el celler Mil·liari de la Bisbal del Penedès, els quals van presentar els seus productes als blocaires. Tres productors propers a l’Hostal del Castell de Gimenelles i també compromesos amb el territori penedesenc i el seu paisatge vitivinícola. Aquesta és la notícia del Vins&Blogs que va emetre Televisió El Vendrell.

Reaccions més rellevants al Primer Vins&Blogs: