Què és la Fira de la Vinyala

La vinyala és la varietat de cargol més apreciada culinàriament a Òdena i a la comarca de l’Anoia. Aquesta varietat de cargol, també anomenat de vinya, forma part de l’entorn natural del nostre territori. Tot i que actualment encara a Òdena hi ha vinyes i bodegues de renom, l’extensió de vinya havia estat un correu importantíssim en el passat. Així, la vinya i els marges de pedra seca que envolten les vinyes són l’hàbitat natural de les vinyales.

És lògic doncs, que la vinyala sigui el cargol més apreciat culinàriament a la comarca, i en aquest sentit, és el punt de partida de la Fira de la VinyalaL’artesania, el lleure i la gastronomia són els altres elements bàsics d’aquesta nova fira que s’impulsa des de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Òdena.
L’objectiu és promocionar una nova fira a Òdena amb la denominació d’un producte típic del municipi, LA VINYALA o ‘cargol vinyal’, acompanyat d’una oferta de productes artesanals. En una primera fase, es volen atraure a Òdena visitants i clients provinents d’Igualada i municipis propers. D’aquesta manera es vol potenciar el comerç i l’hostaleria locals i fer d’Òdena, i per extensió la comarca de l’Anoia, un referent en tots els àmbits que envolten la vinyala.
La Fira de la Vinyala serà, a la vegada, un assaig d’un possible mercat mensual amb els mateixos objectius que la Fira per oferir productes de qualitat i proximitat. Caldrà trobar doncs, una proposta relacionada amb el cargol en el sentit més ampli del producte que la diferencií de la resta de fires i mercats amb unes parades de productes d’acord amb la proposta.
Oferta gastronòmica
La presència de restaurants acreditats i de qualitat es considera un element important en aquesta Fira. El Gremi d’Hosteleria i Turisme de l’Anoia -GHITA http://www.ghita.cat- ofereix una proposta gastronòmica de qualitat amb la modalitat de degustació. S’acompanyarà de postres, vi i cava elaborats a Òdena.