ELS LECTORS QUE SÍ ESTIMEN ELS LLIBRES – Part 7

Nou lliurament de la sèrie que des del “Vols llegir?”, amb “Els lectors que sí estimen els llibres”, presentem les novetats editorials d’aquesta tardor del 2009. En aquest espai de la nostra prestatgeria virtual, hi podem trobar la darrera guanyadora del Premi Nèstor Luján, Núria Esponellà amb “Rere els murs” (exemplar del mateix l’hem rebut aquesta setmana a la redacció de la ràdio i amb ell gaudirem de la lectura aquesta cap de setmana i fer-ne una valoració). També s’inclou l’última proposta literària de Jesús Maria Tibau, “Una sortida digna”, el seu quart recull de relats, on li treu seriositat a la mort. I finalment us recomanem la lectura de “Bona crisi” de Jordi Pigem, editat per Ara llibres.

RERE ELS MURS de Núria Esponellà (Premi Nèstor Luján 2009)
Segona meitat del segle XII. Fustigat per la tramuntana, el monestir de Sant Pere de Rodes s’alça imponent sobre els penya-segats del cap de Creus. Dins dels seus murs, hi viu la comunitat de benedictins que, entre d’altres, acull en Sebastià, l’administrador de l’hospital de pelegrins, i en Blai, un noi orfe que, en descobrir l’amor, sentirà una necessitat irrefrenable de conquerir la seva llibertat… Però són temps convulsos, i l’abat Berenguer, un home sever i autoritari, haurà de defensar les propietats i els privilegis del monestir davant les pretensions del comte d’Empúries i el vescomte de Peralada, enfrontats per lluites de poder i interessos polítics. En aquest context enverinat, el Mestre Peire, un dels escultors de més renom del segle XII, haurà d’esculpir la monumental portada de marbre de Sant Pere de Rodes abans no arribi el Jubileu. Però no serà una tasca fàcil: són temps difícils i hi ha molts interessos enfrontats.

Es tracta de la primera novel·la d’aquest gènere de la gironina Núria Esponellà, nascuda a Celrà l’any 1959, escriptora que es confessa una tastaolletes, i s’ha aventurat en el relat històric per donar a conèixer un monestir tan important com desconegut per al gran públic, i per tractar la llibertat en totes les seves dimensions. “Rere els murs” és editat per Columna, dins de la seva col.leccio clàssica, amb un total de 480 pàgines.

UNA MORT DIGNA de Jesús Maria Tibau
En aquest quart recull de contes de Tibau, editat per Cossetània edicions, la mort sempre hi és present d’una manera o altra, però amb la visió particular de l’autor, i una barreja d’humor i tendresa. No se’ns mostra dramàtica macabra sinó al contrari, de manera vital, gràcies a una original galeria de sentiments i personatges: la roda de premsa d’un ressuscitat, unes oposicions a sicari municipal, un taxidermistra rancuniós o uns especials “viananys” (vianants dels anys). El títol està extret d’una cançó de Jesús Fusté.

Tibau és nascut a Cornudella de Montsant (1964) i resident a Tortosa, Jesús M. Tibau és un especialista en relats breus, recollits a Tens un racó dalt del món (2001), Postres de músic (2005) (Premi Marià Vayreda) i El vertigen del trapezista (2008), a més de nombroses participacions en reculls col·lectius. L’any 2009 ha publicat el recull de poemes A la barana dels teus dits. També és coneguda la seva activitat en un dels blogs de més èxit, Tens un racó dalt del món, amb els seus jocs literaris.

l’escriptor i periodista igualadí, Pep Elia, des del seu blog (escrividor.blogspot.com), ens ofereix la seva particular opinió sobre aquest recull de relats de Tibau: “Escriure sobre la mort no és gaire original. Però escriure contes relacionats amb la mort amb l’estil de Jesús M. Tibau és, si més no, un exercici saludable. Tant per a l’autor com per al lector. En el seu quart recull de relats, aquest conegut blocaire posa el seu peculiar sentit de l’humor al servei d’unes històries i d’uns personatges que potser no fan morir de riure, però que si tenen alguna cosa en comú és que ens demostren que això de la mort no és una cosa tan seriosa com sembla”.

BONA CRISI de Jordi Pigem
La crisi econòmica és només el símptoma més tangible d’una crisi més profunda que s’expressa en múltiples àmbits: és una crisi sistemàtica, lligada a la nostra forma obsoleta d’entendre el món. Aquesta novetat editorial mostra on som i com hem arribat fins aquí, i presenta un nou paradigma postmaterialista que ens pot guiar cap a una societat més sana, sàvia i ecològica i cap a un món més ple de sentit.
A més ens ofereix la recepta per trencar amb una societat depredadora i construir una economia al servei de les persones.

El seu autor, Jordi Pigem (Barcelona, 1964), és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona, va ser professor del Master in Holistic Science del Schumacher College (Anglaterra) entre 1998 i 2003. És autor d’El pensament de Raimon Panikkar i de La odisea de Occidente, editor d’Ivan Illich: Textos escollits, coeditor d’El somriure diví, coordinador de l’edició catalana de l’Opera Omnia Raimon Panikkar i col·labora en diversos mitjans de comunicació. Ha obtingut el Premi de Filosofia de l’Institut d’Estudis Catalans (1998) i el Premi d’Assaig de Resurgence i de la Scientific and Medical Network (2006).

“Bona crisi”, és editat per Ara LLibres. Amb pròleg d’Àlex Rovira, té un total de 160 pàgines.

Font: editorials Columna – Cossetània – Ara Llibres
Josep Maria Solé – “Vols llegir?” – Ràdio Nova