YouTube canvia a panoràmic però les televisions no

YouTube HDYouTube ha canviat la visualització de 4:3 a 16:9. També ha millorat la resolució fins a 960 pixels. Una decisió conseqüent amb el canvi del parc de monitors i televisors a format panoràmic als països occidentals. Tots els vídeos que tinc al meu canal al YouTube són en 4:3 i malauradament l’eina que principalment faig servir, el telèfon mòbil, no grava en format panoràmic. Espero que una propera actualització ho permeti. De moment hauré de veure vídeos panoràmics fets per d’altres. Com aquest que m’he trobat només entrar al portal i que sens dubte déu ser el primer vídeo gravat a Gelida en format panoràmic que s’ha pujat al YouTube.

Els televisors digitals –de pantalla plana o panoràmica– arribaran aviat a ser a la meitat de les llars d’Estats Units. Aquí totes les emissores de televisió, i malgrat la TDT, no han abandonat el format tradicional. A Europa van més avançats i no només el format panoràmic és habitual, sinó que l’alta definició s’obre pas decididament. A Estats Units l’HD és un estandar i el que s’està introduint ara és la televisió en 3D. Catalunya era una zona capdavantera en la TDT d’alta definició, però va deixar de ser-ho per la cessió de la freqüència on emetia TV3 HD en proves a Canal 9 per aconseguir la reciprocitat al País Valencià. Tant de bo s’aconsegueixi però de moment hem perdut clarament en qualitat, en tots els sentits.

[tags]YouTube, video, HD, panoràmic, televisió, TDT, comunicació, tecnologia[/tags]