Educació i eines 2.0 a la Penedesfera

Aquesta setmana ha estat la de la tornada a l’escola, sembla adient doncs veure com els blocaires del Penedès tracten l’educació al programa d’avui d’El Meu Poble de Ràdio Gelida. És una temàtica important però no hi ha gaires blocs especialitzats al llistat, així que completarem la col.laboració a la ràdio parlant de les eines de la web 2.0 de la Penedesfera.

Penedesfera

A més a més del Portal de la Penedesfera, el qual inclou el Bloc de la Penedesfera, les eines de participació de la comunitat són el grup Penedesfera a Facebook, del qual vam parlar bastant anteriorment, el qual incorpora un fòrum, el servei de promoció de notícies El Nord del Penedès, el Twitter de la Penedesfera que agrega de la mateixa manera els microblocaires penedesencs, l’espai per compartir fotografies a Flickr i aplicacions on-line pel treball en equip com Google Apps. N’hi ha milers d’aplicacions 2.0 per comentar però donat la vessant divulgativa inicial del programa de ràdio ho deixarem en els que utilitza la Penedesfera, els més coneguts i indispensables. Val a dir que en relació a la temàtica de l’educació potser l’eina 2.0 més utilitzada pels estudiants arreu és la Wikipedia. A aquesta enciclopèdia col.laborativa encara no hi ha un article sobre la Penedesfera, només s’apunta quan es parla de la Catosfera. Hi ha polèmica sobre la credibilitat de l’informació que de la qual es dóna el vist-i-plau en aquest espai. De vegades poc contrastada i de vegades amb un criteri massa estricte dels administradors per la inclusió de nous articles, com els hi va passar als companys de l’Ebresfera.

Plastidecor

A la taula Cultura Blocaire al Penedès de les passades Jornades de la Penedesfera es va parlar de dos grans exemples d’aplicació educativa dels blocs. Des d’una perspectiva teòrica a Bloc de blocs l’investigador educatiu Francesc Balagué fa un acurat recull sobre l’ús dels blocs en Educació Superior. Des de la vessant pràctica la mestra Rosa Soler ha impulsat blocs per a tots els col.lectius amb els que té relació El Blog de l’Arcada, La MOLA, mola i el grup de dones. L’utilització dels blocs a les aules també es veu a El sistema solar i Kinovisio. La Dele ho fa a la universitat. Per als col.lectius la difusió de les activitats pròpies mitjançant un bloc és molt útil. Hi han varies AMPAs que ho fan, començant per Carnet Únic – AMPAS BAIX PENEDÈS. De vegades la difusió es torna en reivindicació com ha passat a EL FANAL SÍMBOL DEL MONTCAU i les Llars Infantils a Gelida. Les associacions i fundacions de suport als més desfavorits també es coordinen més àgilment mitjançant un bloc, sigui per mostrar una experiència determinada com Belarús, diari de l’acollida 2008 o un projecte de més llarg recorregut a l’ACAPS WILAYA ALT PENEDÈS. Tant se val si és una fundació privada a Mas Albornà Blog o el servei municipal de Sitges Capaç.

Back to school

La tornada a l’escola després de les vacances és l’aparició transversal de l’educació als blocs penedesfèrics. Aprofitant-ho per opinar sobre l’estat de l’ensenyament al país [Un año más al barracón][ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ I LA SEVA MANIPULACIÓ][Què hauríem d'esperar de l'escola], fer recordatori d’èpoques passades [Tornada a l'Escola amb els PLASTIDECORE][Un mal dia o un bon dia per als nens i els no tan nens], informar sobre el nou curs [Classes Escalfament als matins][ESPLAI: REUNIÓ INFORMATIVA] amb algunes notícies dolentes [La tornada al cole: què ens costa] però en definitiva amb esperança d’un BON INICI DE CURS. No sé si encara es fa servir els plastidecors a l’escola però acabarem la col.laboració sentint aquest grup del mateix nom que ens proposava un blocaire penedesfèric.


Actualització del 23-10-08: Incloc l’emissió de l’espai a Ràdio Gelida el 17-9-08.

    Anàlisi temàtica de la Penedesfera:    Penedesfera educativa:

[tags]Penedesfera, Gelida, Penedès, ràdio, podcast, blocaires, blocs, blogs, facebook, twitter, flickr, google apps, wikipedia, viquipèdia, educació, escola, universitat, aula, AMPA, tornada, cole, plastidecore, plastidecor[/tags]