Literatura i Història a la Penedesfera

El Meu Poble de Ràdio Gelida fa un programa especial on hi haurà la presentació pública i en exclusiva dels poemes de l’escriptor gelidenc Jordi Llavina musicats pel cantautor penedesenc Paton Soler. Toca doncs parlar de literatura a la secció de la Penedesfera, una de les temàtiques que té força seguiment pels blocaires penedesencs. Ho complementarem amb els blocs que parlen d’història, normalment la més propera a l’autor.

Penedesfera

Després de la política i la actualitat, la literatura és la temàtica amb més blocaires penedesfèrics. És una circumstància molt lògica doncs els blocs són una eina perfecte per projectar les inquietuds personals i es desenvolupa principalment mitjançant textos. Donar sortida a aquestes iniciatives és un dels usos més comuns però n’hi ha d’altres. Vull destacar el bloc literari que m’ha semblat més original de tots, JOVES I PUNT! [el blog], on el Joaquim Sicart Bertran articula una novel·la gràfica adreçada al públic més jove gràcies a eines de la web 2.0 com un bloc i un fotolog. Al bloc cada entrada és un capítol nou que s’acompanya amb una vinyeta i s’enriqueix amb els comentaris dels lectors. A causa que n’hi ha un bon nombre de blocs literaris, i que per determinar la seva rellevància adquireix més importància la qualitat de l’escrit que no tant l’actualització de la pàgina, en faré una petita guia segons els interessos de cadascú. Com a cada entrada temàtica de la Penedesfera al final hi ha el llistat actualitzat de tots els blocs de la categoria.

Els blocs d’història que apareixen al llistat de la Penedesfera estan totalment focalitzats a la història local de la vila de l’autor. N’hi ha que abarquen tot un municipi com Vila de Copons i carlesmiret.cat per a Sant Pere de Ribes, d’altres per a més d’un com és Castell de Gelida – Novetats, agenda de l’entitat que promou el patrimoni històric i cultural de l’antiga baronia de Gelida, a la qual pertanyia Sant Llorenç d’Hortons. Però també n’hi ha Segur de Calafell per una localitat que no té ajuntament propi i que es combina amb Calafell per fer reflexionar la Calafellesfera sobre el passat i present d’aquesta població.

Maridatge Literatura i Vi 1

Pel que fa a la transversalitat de la història a la Penedesfera els darrers dies, cal destacar la cíclica reclamació per part d’un bon nombre d’habitants de Segur de Calafell per separar-se de Calafell. Aquesta vegada però ha sorgit dels blocs i n’hi un bon grapat de la zona que n’en parlen. Especialment ha generat molts comentaris l’apunt l’eterna cançó. La literatura penedesfèrica té amb l’escriptor Jordi Llavina ocupats a una bona pila de blocaires darrerament. Només cal fer una cerca des del portal de la Penedesfera per veure-ho, i tambés des del mapa és protagonista de les darreres entrades a Gelida [Programa de poemes] i [Una imatge no val més mil paraules]. Per no repetir-nos amb aquest escriptor inclouré un vídeo de la interpretació d’un poema de Miquel Martí i Pol a càrrec d’AraÉsDemà, conjunt poètic-musical nascut al Pla del Penedès.


Actualització del 23-10-08: Incloc l’emissió de l’espai a Ràdio Gelida el 30-7-08.

    Anàlisi temàtica de la Penedesfera:    Penedesfera literària i històrica:
    Literatura

    Història

[tags]Penedesfera, Gelida, Penedès, ràdio, podcast, blocaires, blocs, blogs, literatura, història, Calafell, Segur de Calafell, Joan Pinyol, Ricard Garcia, Catosfera Literària, Jordi Llavina, Paton Soler, AraÉsDemà[/tags]