Castellers, Cultura Popular i Tradicional a la Penedesfera

Avui, la secció de la Penedesfera al programa de ràdio El Meu Poble de Ràdio Gelida, toca parlar d’una constant a l’estiu del Penedès com són les festes majors, on agafen protagonisme les manifestacions típiques de la terra com els castellers i la cultura popular i tradicional .

Penedesfera

El món casteller té dos noms propis al llistat de la Penedesfera, Fèlix Miret, germà del cap de colla dels Castellers de Vilafranca del Penedès i Blogs Castellers. Aquesta és una plataforma molt completa d’actualitat sobre els castells, no estrictament del Penedès sinó d’arreu on hi ha afició, la qual acull blocs de diferents entesos i experts. Per la seva banda, Miret és autor del bloc Human Towers, on publica l’actualitat dels verds vilafranquins i tot el que troba a la xarxa sobre les torres humanes. A més a més té dos blocs tancats, Castellers de Xile, relat del viatge dels Castellers de Vilafranca a Xile al gener del 2008 i sobre el documental Castellers del Món. Aquesta és la presència coneguda, fins al moment, dels blocs dedicats als castells. Per la cultura popular i tradicional tampoc és que hi hagin molts blocs i la majoria no estan actualitzats. Cal destacar per la seva originalitat aboi, el bloc personal de l’Adrià Grandia, només dedicat a analitzar la cultura popular i les festes majors, o Calaix de Sastre El setmanari del lleure la única publicació del Penedès que té un bloc, encara que el fa servir a manera de web però que permet obtenir amb RSS l’agenda de propostes setmanal . Per la seva activitat cal destacar dues entitats amb força tradició i dinamisme. Per una banda el Grup de teatre La K-mama de Calafell, un dels pocs grups de teatre amateur que jo conegui que té un bloc a internet i que ha demostrat darrerament la seva empenta en començar un programa propi a Calafell ràdio, i per l’altre l’Esbart Rocasagna de Gelida. El bloc del cos de dansa és un exemple clar de bloc d’entitats que vol ser un punt de trobada dels seus membres i dinamitzador de l’entitat, com a contrapunt d’una desactualitzada pàgina web.

castellers en Vilafranca del Penedés per Joan Planas, a Flickr

Els castellers i la cultura popular i tradicional són unes temàtiques bastants tancades i no he trobat els darrers dies a la Penedesfera, blocs que en parlin que no siguin els dedicats especialment a la matèria. Pel que fa als castellers voldria fer esment de la polèmica encetada sobre si Els castells es professionalitzen? per com es va desenvolupar la darrera actuació passada per aigua a Altafulla, i que un dels protagonistes li dóna resposta a la PLUJA A ALTAFULLA. Pel que fa a la resta de manifestacions serveixi aquest mateix apunt per recomanar a tothom el Festival d’Estiu de l’Esbart Rocasagna, a la Plaça de la Vila de Gelida, aquest dissabte a les 22:30h. És un espectacle a la fresca que sens dubte anima a apropar-se a Gelida, i per a que ho veieu aquí teniu un dels vídeos que tenen al YouTube.


Actualització del 23-10-08: Incloc l’emissió de l’espai a Ràdio Gelida el 16-7-08.

    Anàlisi temàtica de la Penedesfera:    Penedesfera popular i tradicional:
    Castellers

    Cultura Popular i Tradicional

[tags]Penedesfera, Gelida, Penedès, ràdio, podcast, blocaires, blocs, blogs, castellers, cultura, popular, tradició, Blogs Castellers, Fèlix Miret, Calaix de Sastre, K-mama, Esbart Rocasagna[/tags]